Portal Pszczelarski

Wparcie pszczelarstwa przez Unię Europejską 2017

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo w Unii Europejskiej Wsparcie rynku produktów pszczelich

Obecnie trwa zaplanowana część programu wsparcia pszczelarstwa w Polsce. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, fundusze na ten cel wynoszą 17,8 miliona euro. Jest to więc wynik aż o ponad milion euro wyższy, niż w poprzedniej edycji.

W krajach należących do Unii Europejskiej, pszczelarstwo wspiera się od roku 1997. Dzięki temu lepiej rozwijają się obszary wiejskie, a także utrzymana zostaje równowaga ekologiczna. W Polsce działania w tym zakresie realizowane są dzięki programowi Wsparcie rynku produktów pszczelich. W połowie jest to program finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji, a w połowie przez budżet państwa. Od czasu wstąpienia do Unii Europejskiej, program został do realizacji powierzony Agencji Rynku Rolnego. 

Poprzednia edycja pozwoliła na uzyskanie 16,5 miliona euro, z czego większość przeznaczono na zakup sprzętu pszczelarskiego i szkolenia, a także na walkę z warrozą. W tegorocznej edycji refundacji podlegają koszty szkoleń, zakup sprzętu, zakup leków, zakup urządzeń do prowadzenia gospodarki wędrownej, analiza jakości miodu, a także zakup matek.

Opracowano na podstawie:
Polska-Ziemia, Warto wspierać pszczelarstwo, http://www.polska-ziemia.pl/2016/12/27/warto-wspierac-pszczelarstwo/, data publikacji: 2016.12.27, data odczytu: 2017.01.10.



Liczba wyświetleń artykułu: 1096

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)