Portal Pszczelarski

Wparcie pszczelarstwa przez Unię Europejską 2017

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo w Unii Europejskiej Wsparcie rynku produktów pszczelich

Obecnie trwa zaplanowana część programu wsparcia pszczelarstwa w Polsce. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, fundusze na ten cel wynoszą 17,8 miliona euro. Jest to więc wynik aż o ponad milion euro wyższy, niż w poprzedniej edycji.

W krajach należących do Unii Europejskiej, pszczelarstwo wspiera się od roku 1997. Dzięki temu lepiej rozwijają się obszary wiejskie, a także utrzymana zostaje równowaga ekologiczna. W Polsce działania w tym zakresie realizowane są dzięki programowi Wsparcie rynku produktów pszczelich. W połowie jest to program finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji, a w połowie przez budżet państwa. Od czasu wstąpienia do Unii Europejskiej, program został do realizacji powierzony Agencji Rynku Rolnego. 

Poprzednia edycja pozwoliła na uzyskanie 16,5 miliona euro, z czego większość przeznaczono na zakup sprzętu pszczelarskiego i szkolenia, a także na walkę z warrozą. W tegorocznej edycji refundacji podlegają koszty szkoleń, zakup sprzętu, zakup leków, zakup urządzeń do prowadzenia gospodarki wędrownej, analiza jakości miodu, a także zakup matek.

Opracowano na podstawie:
Polska-Ziemia, Warto wspierać pszczelarstwo, http://www.polska-ziemia.pl/2016/12/27/warto-wspierac-pszczelarstwo/, data publikacji: 2016.12.27, data odczytu: 2017.01.10.



Liczba wyświetleń artykułu: 1027

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie