Portal Pszczelarski

Wparcie pszczelarstwa przez Unię Europejską 2017

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo w Unii Europejskiej Wsparcie rynku produktów pszczelich

Obecnie trwa zaplanowana część programu wsparcia pszczelarstwa w Polsce. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, fundusze na ten cel wynoszą 17,8 miliona euro. Jest to więc wynik aż o ponad milion euro wyższy, niż w poprzedniej edycji.

W krajach należących do Unii Europejskiej, pszczelarstwo wspiera się od roku 1997. Dzięki temu lepiej rozwijają się obszary wiejskie, a także utrzymana zostaje równowaga ekologiczna. W Polsce działania w tym zakresie realizowane są dzięki programowi Wsparcie rynku produktów pszczelich. W połowie jest to program finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji, a w połowie przez budżet państwa. Od czasu wstąpienia do Unii Europejskiej, program został do realizacji powierzony Agencji Rynku Rolnego. 

Poprzednia edycja pozwoliła na uzyskanie 16,5 miliona euro, z czego większość przeznaczono na zakup sprzętu pszczelarskiego i szkolenia, a także na walkę z warrozą. W tegorocznej edycji refundacji podlegają koszty szkoleń, zakup sprzętu, zakup leków, zakup urządzeń do prowadzenia gospodarki wędrownej, analiza jakości miodu, a także zakup matek.

Opracowano na podstawie:
Polska-Ziemia, Warto wspierać pszczelarstwo, http://www.polska-ziemia.pl/2016/12/27/warto-wspierac-pszczelarstwo/, data publikacji: 2016.12.27, data odczytu: 2017.01.10.



Liczba wyświetleń artykułu: 1341

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis