Portal Pszczelarski

Obowiązuje ustawa umożliwiająca sprzedaż bezpośrednią produktów żywnościowych

pszczelarstwo w Polsce sprzedaż bezpośrednia opodatkowanie pasieki podatki w pszczelarstwie

Pierwszego stycznia 2017 roku weszła w życie ustawa umożliwiająca bezpośrednią sprzedaż produktów żywnościowych. Zostały do niej wydane rozporządzenia wykonawcze, więc osoby zajmujące się wytworem artykułów spożywczych i nie tylko, w tym pszczelarze, mogą rozpocząć taką działalność.

Zgodnie z informacjami podanymi przez Polską Agencję Prasową, podczas konferencji zorganizowanej 29 grudnia 2016 roku, wiceminister rolnictwa Ewa Lech odparła zarzut dotyczący braku przepisów wykonawczych do ustawy, związanych z określeniem warunków higienicznych takiej produkcji rolnej. W opinii wiceminister nie jest konieczne wydanie takich przepisów, ponieważ warunki dotyczące wytwarzania żywności zostały już zawarte w unijnych przepisach obowiązujących na terenie Polski wprost (rozporządzenie 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych).

Rolnik, w tym także pszczelarz, który byłby zainteresowany sprzedawaniem samodzielnie swoich produktów, musi na 30 dni przed rozpoczęciem sprzedaży zarejestrować swoją działalność, w tym złożyć wniosek do powiatowego lekarza weterynarii. Inspekcja Weterynaryjna w ramach brzmienia ustawy ma być organem odpowiedzialnym za nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak miód.

Przypominamy, że w ramach ustawy kwota do 20 tysięcy złotych uzyskana w ramach handlu detalicznego jest nieopodatkowana. W razie przekroczenia tej sumy, podatek od obrotu wynosi 2 procent. Pszczelarz może zapisywać rachunki w zwykłym zeszycie, uwzględniając jedynie typ sprzedanego produktu, datę sprzedaży i zapłaconą kwotę.

Opracowano na podstawie:
Polskie Radio, Jurgiel: od stycznia rolnicy mogą bez przeszkód sprzedawać własną żywność, http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1709538,Jurgiel-od-stycznia-rolnicy-moga-bez-przeszkod-sprzedawac-wlasna-zywnosc, data publikacji: 2016.12.29, data odczytu: 2017.01.09.



Liczba wyświetleń artykułu: 2192

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Piernik sułtański

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową