Portal Pszczelarski

Obowiązuje ustawa umożliwiająca sprzedaż bezpośrednią produktów żywnościowych

pszczelarstwo w Polsce sprzedaż bezpośrednia opodatkowanie pasieki podatki w pszczelarstwie

Pierwszego stycznia 2017 roku weszła w życie ustawa umożliwiająca bezpośrednią sprzedaż produktów żywnościowych. Zostały do niej wydane rozporządzenia wykonawcze, więc osoby zajmujące się wytworem artykułów spożywczych i nie tylko, w tym pszczelarze, mogą rozpocząć taką działalność.

Zgodnie z informacjami podanymi przez Polską Agencję Prasową, podczas konferencji zorganizowanej 29 grudnia 2016 roku, wiceminister rolnictwa Ewa Lech odparła zarzut dotyczący braku przepisów wykonawczych do ustawy, związanych z określeniem warunków higienicznych takiej produkcji rolnej. W opinii wiceminister nie jest konieczne wydanie takich przepisów, ponieważ warunki dotyczące wytwarzania żywności zostały już zawarte w unijnych przepisach obowiązujących na terenie Polski wprost (rozporządzenie 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych).

Rolnik, w tym także pszczelarz, który byłby zainteresowany sprzedawaniem samodzielnie swoich produktów, musi na 30 dni przed rozpoczęciem sprzedaży zarejestrować swoją działalność, w tym złożyć wniosek do powiatowego lekarza weterynarii. Inspekcja Weterynaryjna w ramach brzmienia ustawy ma być organem odpowiedzialnym za nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak miód.

Przypominamy, że w ramach ustawy kwota do 20 tysięcy złotych uzyskana w ramach handlu detalicznego jest nieopodatkowana. W razie przekroczenia tej sumy, podatek od obrotu wynosi 2 procent. Pszczelarz może zapisywać rachunki w zwykłym zeszycie, uwzględniając jedynie typ sprzedanego produktu, datę sprzedaży i zapłaconą kwotę.

Opracowano na podstawie:
Polskie Radio, Jurgiel: od stycznia rolnicy mogą bez przeszkód sprzedawać własną żywność, http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1709538,Jurgiel-od-stycznia-rolnicy-moga-bez-przeszkod-sprzedawac-wlasna-zywnosc, data publikacji: 2016.12.29, data odczytu: 2017.01.09.



Liczba wyświetleń artykułu: 2027

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Melisa lekarska – roślina miododajna

Matki, odkłady i pakiety pszczele w 2014 roku

Budowa pszczoły miodnej - głowa, wzrok, czułki i narząd gębowy