Portal Pszczelarski

Obowiązuje ustawa umożliwiająca sprzedaż bezpośrednią produktów żywnościowych

pszczelarstwo w Polsce sprzedaż bezpośrednia opodatkowanie pasieki podatki w pszczelarstwie

Pierwszego stycznia 2017 roku weszła w życie ustawa umożliwiająca bezpośrednią sprzedaż produktów żywnościowych. Zostały do niej wydane rozporządzenia wykonawcze, więc osoby zajmujące się wytworem artykułów spożywczych i nie tylko, w tym pszczelarze, mogą rozpocząć taką działalność.

Zgodnie z informacjami podanymi przez Polską Agencję Prasową, podczas konferencji zorganizowanej 29 grudnia 2016 roku, wiceminister rolnictwa Ewa Lech odparła zarzut dotyczący braku przepisów wykonawczych do ustawy, związanych z określeniem warunków higienicznych takiej produkcji rolnej. W opinii wiceminister nie jest konieczne wydanie takich przepisów, ponieważ warunki dotyczące wytwarzania żywności zostały już zawarte w unijnych przepisach obowiązujących na terenie Polski wprost (rozporządzenie 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych).

Rolnik, w tym także pszczelarz, który byłby zainteresowany sprzedawaniem samodzielnie swoich produktów, musi na 30 dni przed rozpoczęciem sprzedaży zarejestrować swoją działalność, w tym złożyć wniosek do powiatowego lekarza weterynarii. Inspekcja Weterynaryjna w ramach brzmienia ustawy ma być organem odpowiedzialnym za nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak miód.

Przypominamy, że w ramach ustawy kwota do 20 tysięcy złotych uzyskana w ramach handlu detalicznego jest nieopodatkowana. W razie przekroczenia tej sumy, podatek od obrotu wynosi 2 procent. Pszczelarz może zapisywać rachunki w zwykłym zeszycie, uwzględniając jedynie typ sprzedanego produktu, datę sprzedaży i zapłaconą kwotę.

Opracowano na podstawie:
Polskie Radio, Jurgiel: od stycznia rolnicy mogą bez przeszkód sprzedawać własną żywność, http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1709538,Jurgiel-od-stycznia-rolnicy-moga-bez-przeszkod-sprzedawac-wlasna-zywnosc, data publikacji: 2016.12.29, data odczytu: 2017.01.09.



Liczba wyświetleń artykułu: 2352

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.