Portal Pszczelarski

Neonikotynidy - nowy kierunek badań nad CCD

pszczelarstwo w Polsce CCD masowe ginięcie pszczoł neonikotynidy Greenpeace

W ostatnim czasie pojawiło się dużo doniesień związanych z globalnym problemem wymierania pszczół. Podobnej tematyki podjął się portal Twój Wieczór.

Zgodnie z doniesieniami, naukowcy nadal nie stwierdzili przyczyn masowego wymierania pszczoły miodnej. Ani ocieplenie klimatu, ani chemizacja rolnictwa, ani istnienie wirusa dziesiątkującego pszczelą populację nie zostały jak dotychczas uznane za jednoznaczną przyczynę takiego stanu rzeczy. Najnowszy trop naukowy wskazuje na zatrucie owadów przez neonikotynidy, czyli powszechnie używane pestycydy. Są one w powszechnym użytku od lat 90-tych XX wieku. Jednak oprócz wzmocnienia roślin mają także znaczący skutek uboczny – obniżają odporność pszczół na obecność wirusów i pasożytów.

Chyba nikomu nie trzeba prezentować świata bez owadów zapylających. Przede wszystkim oznaczałoby to konieczność ręcznego zapylania roślin, co jest mniej efektywne i droższe, co wpłynęłoby niewątpliwie na cenę żywności. Brakuje również technicznego rozwiązania tej kwestii. Dzikie rośliny, na przykład jarzębina, nie mogłyby już dłużej owocować. Jest to wizja bardzo pesymistyczna, dlatego należy zrobić wszystko, by chronić pszczoły. Pszczelarze są głównymi orędownikami ochrony tych pożytecznych owadów, ale nadal należy uwrażliwiać społeczeństwo na ten problem. Zadania jak te, których podjął się Greenpeace, uwrażliwiają Polaków na los zapylaczy, służą także lepszemu poznaniu biologii owadów.

Opracowano na podstawie:
Twój Wieczór, Globalny problem: Masowe wymieranie pszczół, http://twojwieczor.pl/2017/01/05/globalny-problem-masowe-wymieranie-pszczol/, data publikacji: 2017.01.05, data odczytu: 2017.01.05.



Liczba wyświetleń artykułu: 1736

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy