Portal Pszczelarski

Miód drożeje nieprzerwanie od października 2015 roku

pszczelarstwo w Polsce cena miodu miód

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w swoim raporcie informuje o wzroście cen niemal wszystkich grup artykułów spożywczych w październiku 2016 roku. W porównaniu z poprzednim miesiącem ceny były wyższe o 0,5 procenta.

Wyższa cena obowiązywała także na produkty należące do grupy słodyczy, w tym na miód. Jego cena była wyższa także o 0,5 procenta. Zgodnie z danymi podanymi przez analityków, ceny tego produktu od października 2015 roku utrzymują stałą tendencję wzrostową. Różnica ta na przestrzeni czasu wyniosła 2,4 procenta. Wszystko wskazuje na to, że wzrost ceny szybko nie przystopuje.

Opracowano na podstawie:
Dla handlu, IERiGŻ: Jak kształtowały się ceny żywności pod koniec 2016 r., http://www.dlahandlu.pl/handel-wielkopowierzchniowy/wiadomosci/ierigz-jak-ksztaltowaly-sie-ceny-zywnosci-pod-koniec-2016-r,57809.html, data publikacji: 2017.01.02, data odczytu: 2017.01.02.



Liczba wyświetleń artykułu: 1940

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu