Portal Pszczelarski

Spadek liczby pszczół w Wielkiej Brytanii 2016

pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii liczba pszczół liczba pszczół w Wielkiej Brytanii

Spadek pogłowia pszczoły miodnej nie dotyczy tylko Polski. Jeszcze bardziej groźna sytuacja ma miejsce na terenie Wielkiej Brytanii, gdzie drastycznie zmniejsza się liczba pszczół, os i motyli.

National Trust ocenia, że winę za zmniejszenie liczby owadów zapylających ponosi w przypadku Zjednoczonego Królestwa przede wszystkim aura. Płata ona figle nie tylko ludziom. Chłodne lata i ciepłe zimy są zdradliwe również dla pszczół. Zmiany są obserwowalne już od dekady, ale to ostatni rok był dla pszczół szczególnie groźny. Jest to jeden ze skutków nadmiernej ilości CO2, który wpływa na powstanie efektu cieplarnianego. W badaniu opublikowanym w "Nature Climate Change" zawarto tezę, że niektóre gatunki motyli mogą na tym obszarze wyginąć do 2050 roku. Sytuacja pszczoły miodnej nie wygląda wcale lepiej. Sytuacja na Wyspach może w niedługim czasie rozciągnąć się także na inne obszary Europy, w tym Polskę.

Opracowano na podstawie:
Londynek, Pszczoły i motyle w Wielkiej Brytanii zagrożone. Winna aura, http://londynek.net/wiadomosci/Pszczoly+i+motyle+w+Wielkiej+Brytanii+zagrozone.+Winna+aura+wiadomosci+news,/wiadomosci/article?jdnews_id=41462, data publikacji: 2016.12.29, data odczytu: 2016.12.29.
Londynek, Ocieplenie klimatu na Wyspach zagrożeniem dla przyrody. "Wyginą motyle", http://londynek.net/wiadomosci/article?jdnews_id=30906, data publikacji: 2015.08.11, data odczytu: 2016.12.29.



Liczba wyświetleń artykułu: 1988

Komentarze z forum pszczelarskiego

Bikej0909 2017-01-09 10:06:39

strasznie lichy ten artykuł



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Chałka z szafranem i miodem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016