Portal Pszczelarski

Pyłek pszczeli ma więcej cennych wartości niż miód 2016

pszczelarstwo w Polsce pyłek pszczeli pyłek kwiatowy właściwości pyłku pszczelego właściwości pyłku kwiatowego miód

Pojawiły się nowe badania na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych pyłku pszczelego. Okazuje się, że ten produkt ma o wiele więcej cennych właściwości, niż miód. Zawiera on białko, kwasy nukleinowe, sole mineralne, flawonoidy, witaminy, tłuszcze, enzymy i hormony.

Współczesne badania udowodniły, że w pyłku pszczelim zawartych jest 200 różnorodnych związków, z czego ponad 20% to białka, ponad 10% - aminokwasy egzogenne. Nie wytwarza ich ludzki organizm i muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Należą do nich tryptofan, leucyna, metionina i lizyna. 

Przeprowadzone badania kliniczne na pyłku pszczelim wykazały właściwości detoksykacyjne, antydepresyjne, antyalergiczne, czy wzmacniające. Tak szerokie spectrum zastosowania robi naprawdę duże wrażenie. Warto wprowadzić pyłek do swojej codziennej diety.

Opracowano na podstawie:
Sekrety-zdrowia, Pyłek pszczeli czyli pyłek kwiatowy – zastosowanie w leczeniu, http://sekrety-zdrowia.org/pylek-pszczeli-czyli-pylek-kwiatowy/, data publikacji: 2016.12.19, data odczytu: 2016.12.28.
NCBI, Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/, data publikacji: 2015.03.11, data odczytu: 2016.12.28.



Liczba wyświetleń artykułu: 2047

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Grillowana karkówka miodowa