Portal Pszczelarski

Pyłek pszczeli ma więcej cennych wartości niż miód 2016

pszczelarstwo w Polsce pyłek pszczeli pyłek kwiatowy właściwości pyłku pszczelego właściwości pyłku kwiatowego miód

Pojawiły się nowe badania na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych pyłku pszczelego. Okazuje się, że ten produkt ma o wiele więcej cennych właściwości, niż miód. Zawiera on białko, kwasy nukleinowe, sole mineralne, flawonoidy, witaminy, tłuszcze, enzymy i hormony.

Współczesne badania udowodniły, że w pyłku pszczelim zawartych jest 200 różnorodnych związków, z czego ponad 20% to białka, ponad 10% - aminokwasy egzogenne. Nie wytwarza ich ludzki organizm i muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Należą do nich tryptofan, leucyna, metionina i lizyna. 

Przeprowadzone badania kliniczne na pyłku pszczelim wykazały właściwości detoksykacyjne, antydepresyjne, antyalergiczne, czy wzmacniające. Tak szerokie spectrum zastosowania robi naprawdę duże wrażenie. Warto wprowadzić pyłek do swojej codziennej diety.

Opracowano na podstawie:
Sekrety-zdrowia, Pyłek pszczeli czyli pyłek kwiatowy – zastosowanie w leczeniu, http://sekrety-zdrowia.org/pylek-pszczeli-czyli-pylek-kwiatowy/, data publikacji: 2016.12.19, data odczytu: 2016.12.28.
NCBI, Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/, data publikacji: 2015.03.11, data odczytu: 2016.12.28.



Liczba wyświetleń artykułu: 2542

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom