Portal Pszczelarski

Pyłek pszczeli ma więcej cennych wartości niż miód 2016

pszczelarstwo w Polsce pyłek pszczeli pyłek kwiatowy właściwości pyłku pszczelego właściwości pyłku kwiatowego miód

Pojawiły się nowe badania na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych pyłku pszczelego. Okazuje się, że ten produkt ma o wiele więcej cennych właściwości, niż miód. Zawiera on białko, kwasy nukleinowe, sole mineralne, flawonoidy, witaminy, tłuszcze, enzymy i hormony.

Współczesne badania udowodniły, że w pyłku pszczelim zawartych jest 200 różnorodnych związków, z czego ponad 20% to białka, ponad 10% - aminokwasy egzogenne. Nie wytwarza ich ludzki organizm i muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Należą do nich tryptofan, leucyna, metionina i lizyna. 

Przeprowadzone badania kliniczne na pyłku pszczelim wykazały właściwości detoksykacyjne, antydepresyjne, antyalergiczne, czy wzmacniające. Tak szerokie spectrum zastosowania robi naprawdę duże wrażenie. Warto wprowadzić pyłek do swojej codziennej diety.

Opracowano na podstawie:
Sekrety-zdrowia, Pyłek pszczeli czyli pyłek kwiatowy – zastosowanie w leczeniu, http://sekrety-zdrowia.org/pylek-pszczeli-czyli-pylek-kwiatowy/, data publikacji: 2016.12.19, data odczytu: 2016.12.28.
NCBI, Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/, data publikacji: 2015.03.11, data odczytu: 2016.12.28.



Liczba wyświetleń artykułu: 3025

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Bastani – perskie lody szafranowe