Portal Pszczelarski

Nalewka miodowa Gwarek - nalewka z Rybnika

pszczelarstwo śląskie Małgorzata Dobisz nalewka miodowa nalewka miodowa Gwarek

W Dzienniku Zachodnim ukazał się reportaż na temat Małgorzaty Dobisz – mieszkanki Rybnika, która zapragnęła kontynuować rodzinne tradycje. W ten sposób powstała nalewka miodowa Gwarek jej produkcji.

Nalewka swoją nazwę wzięła od restauracji, którą od pokoleń prowadziła rodzina pani Małgorzaty. Lokal został zamknięty, ale nazwa przetrwała w momencie, kiedy pomysłodawczyni poszukiwała odpowiedniej nazwy dla swojego wyrobu. Obecnie produkt sprzedawany jest na okołobożonarodzeniowych jarmarkach. Pani Małgorzata jako jedyna w całym powiecie rybnickim ma pozwolenie na wytwarzanie tego typu nalewek.

Rodzice pomysłodawczyni mają pasiekę. Pewnego roku było bardzo dużo miodu i ojciec pani Małgorzaty zrobił miody pitne, a ona sama – nalewkę. Najpierw były one przekazywane w ramach prezentów urodzinowych, aż w końcu ktoś stwierdził, że alkohol jest na tyle dobry, że można go sprzedawać. Jednak załatwianie wszelkich koncesji zajęło aż dwa lata. Sam wpis w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi to koszt dwóch tysięcy złotych. Obecnie biznes dobrze się rozwija, chociaż produkty sprzedawane są na lokalną skalę, również ze względu na ograniczone moce przerobowe.

Opracowano na podstawie:
Dziennik Zachodni, Nalewki prosto z Rybnika. I "Gwarek" prapradziadka ożył [REPORTAŻ], http://www.dziennikzachodni.pl/strefa-biznesu/a/nalewki-prosto-z-rybnika-i-gwarek-prapradziadka-ozyl-reportaz,11623343/2/, data publikacji: 2016.12.27, data odczytu: 2016.12.28.



Liczba wyświetleń artykułu: 4051

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie