Portal Pszczelarski

Krzysztof Jurgiel - TAK dla miodu z Ukrainy 2016

pszczelarstwo w Polsce miód z Ukrainy Krzysztof Jurgiel

Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej, w reakcji na zapowiedź urzędników z Unii Europejskiej dotyczącej zwiększenia importu artykułów rolno-spożywczych, w tym także miodu z Ukrainy, napisał specjalne pismo do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w której wyraził obawy dotyczące wpływu tej decyzji na rodzimy rynek spożywczy. W przypadku pszczelarzy ma to szczególne znaczenie w powiązaniu z liberalizacją handlu z Kanadą, czyli CETA. Istnieje obawa co do jakości miodu.

Na stronie Wielkopolskiej Izby Rolniczej została umieszczona odpowiedź ministra Krzysztofa Jurgiela. Poinformował on, że w ostatnim okresie nie było sygnałów na temat negatywnego wpływu bezcłowego miodu z Ukrainy na rynek całej Unii Europejskiej. Importowi podlega około 140 tysięcy ton miodu, który przeznaczony jest na pokrycie bieżące popytu wewnętrznego. Zdaniem ministra, dodatkowe 3 tysiące ton rocznie miodu z terenu Ukrainy nie zmieni cen tego produktu w Polsce. W sytuacji Polski, gdzie 85% zebranego miodu pszczelarze sprzedają bezpośrednio z pasieki. Miód z Ukrainy trafia do innych kanałów dystrybucji, takich jak sieci handlowe oraz ponowny eksport, a więc Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie obawia się zmiany tej sytuacji.

Opracowano na podstawie:
Wielkopolska Izba Rolnicza, Import z Ukrainy a rodzimy rynek rolny, http://www.wir.org.pl/aktualnosci/2016/2016_12_20_ukraina, data publikacji: 2016.12.20, data odczytu: 2016.12.22.



Liczba wyświetleń artykułu: 2666

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2017-01-27 07:43:08

zamiast wspomagac polskie pszczelarstwo to sobie jaja robia i zgadzaja sie na import z ukrainy nigdy niebedzie dobrze jak tak beda robic

blondynekkrk 2017-01-27 18:15:12

Tiaaa, a Polacy kasy dalej nie mają bo trzeba import robić skąd tylko się da...

tulipan 2017-01-28 12:57:20

takich du
rniow wybieramy do parlamentu opłacamy szkodnikow naszego kraju



  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności