Portal Pszczelarski

Pszczelarium wpływa na zmiany lokalnych przepisów

pszczelarstwo mazowieckie Pszczelarium Kamil Baj prawo pszczelarskie

Pszczelarium to firma, która postawiła ule m.in. na dachach centrów handlowych w Warszawie. Zabiega w ten sposób o przywrócenie bioróżnorodności w stolicy.

W artykule, który ukazał się w Pulsie Biznesu, znajduje się informacja, że założyciele Pszczelarium – Kamil i Agnieszka Bajowie, już od 2013 roku lobbowali na rzecz zmiany prawa. Dotychczas hodowla pszczół była zabroniona w odległości mniejszej niż kilometr od osiedli mieszkaniowych. Dzięki poparciu udzielonemu przez radnego Macieja Wyszyńskiego, doszło do zmiany prawa i odległość od sąsiedniej działki przy tworzeniu pasieki nie może być mniejsza niż 10 metrów. Pszczelarium rozrosło się do pełnoprawnej firmy, która świadczy szereg usług, poza opieką nad ulami w Warszawie. Między innymi zajmuje się sprzedażą pozyskiwanego miodu oraz organizacją wizyt edukacyjnych dla dzieci w pasiekach.

Opracowano na podstawie:
Sady i Ogrody, Pszczoły na dachach centrów handlowych w Warszawie, http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/pszczoly_na_dachach_centrow_handlowych_w_warszawie,8071.html, data publikacji: 2016.12.19, data odczytu:2016.12.19.



Liczba wyświetleń artykułu: 1666

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową