Portal Pszczelarski

Spotkanie mikołajkowe pszczelarzy z Koła Pszczelarzy w Skrzyszowie 2016

pszczelarstwo małopolskie Koło Pszczelarzy w Skrzyszowie Albert Radwan Pogórski Związek Pszczelarzy w Tarnowie Leszek Bodzioch Mieczysław Smagacz

4 grudnia 2016 roku odbyło się mikołajkowe spotkanie pszczelarzy z koła w gminie Skrzyszów. Była to okazja do podsumowania całego 2016 roku. 

Spotkanie rozpoczęło się od mszy w kościele w Łękawicy. Następnie pszczelarze zgromadzili się w jednej z sal biblioteki w Łękawicy. Zostali na nie zaproszeni członkowie koła oraz osoby, które na co dzień pomagają w jego rozwoju i propagowaniu pszczelarstwa.

Był to odpowiedni moment na dokonanie porównania roku 2016 do 2015 między innymi ze względu na ilość zebranego miodu. Ze swoją prelekcją wystąpił pszczelarz Albert Radwan z Tuchowa. W trakcie wystąpienia mówił on między innymi o chorobach pszczół, głównie warrozie. Z kolei prezes Pogórskiego Związku Pszczelarzy w Tarnowie, Leszek Bodzioch, poinformował pszczelarzy o programie dotacji na sprzęt w roku 2017. Wszystkim podziękował Mieczysław Smagacz, prezes lokalnego koła.

Opracowano na podstawie:
Koło Pszczelarzy Skrzyszów, Mikołaj u Pszczelarzy, http://pszczelarze-skrzyszow.pl/, data odczytu: 2016.12.20.



Liczba wyświetleń artykułu: 1484

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek