Portal Pszczelarski

Profesor Jerzy Woyke skończył 90 lat

pszczelarstwo mazowieckie Jerzy Woyke metoda sztucznego unasienniania matki pszczelej

15 grudnia 2016 w jednej z auli Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się jubileuszowa konferencja naukowa prof. dr hab. Jerzego Woyke pod tytułem "90 lat z pszczołami przez świat". Spotkanie miało związek z obchodzonymi w tym roku przez profesora Woyke dziewięćdziesiątymi urodzinami.

Jerzy Woyke to światowej sławy naukowiec, które całe swoje życie zawodowe poświęcił badaniom na temat biologii pszczoły miodnej i rodziny pszczelej. Przez okres 67 lat publikowania prac naukowych, wydał ich naprawdę imponującą ilość. Profesor został odznaczony między innymi Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. Pomimo, że jest on już od dwudziestu lat na emeryturze, nadal udziela konsultacji naukowych i współpracuje z naukowcami z całego świata. W trakcie pracy naukowej opracował między innymi metodę sztucznego unasieniania matki pszczelej.  

W trakcie trwania konferencji, wystąpiło wielu uznanych naukowców, którzy przedstawiali dorobek i osiągnięcia profesora Jerzego Woyke.

Opracowano na podstawie:
Polski Związek Pszczelarski, Konferencja Prof. Jerzego Woyke „90 lat z pszczołami przez świat”, http://www.zwiazekpszczelarski.pl/konferencja-jerzego-woyke-90-lat-z-pszczolami-przez-swiat, data publikacji: 2016.12.12, data odczytu: 2016.12.15.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Jubileuszowa Konferencja Naukowa Prof. dr hab. dr h. c. mult. Jerzego Woyke „90 lat z pszczołami przez świat”, http://animal.sggw.pl/wp-content/uploads/2016/11/PROGRAM-KONFERENCJI.pdf, data odczytu: 2016.12.15.



Liczba wyświetleń artykułu: 3099

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal-trabka 2016-12-20 20:33:49

100 lat to za mało! 200 lat profesorze i dużo zdrowia!



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL