Portal Pszczelarski

Makówki śląskie

przepis z miodem miód ciasto z miodem makówki śląskie

Prawdziwe makówki śląskie robi się na mleku, jednak ja ze względu na to, że szybko kwaśnieją, robię na wodzie i ewentualnie później dolewam mleko. Chałkę można zastąpić długą bułką lub sucharkami. Miodem zastępujemy cukier i dodajemy go tyle, by makówki były słodkie, ale nie mdłe.

Składniki: 
- 2,5 l wody lub mleka;
- 0,5 kg zmielonego maku;
- 0,5 kostki masła;
- 1 łyżka soli;
- 200 ml miodu;
- 100 g rodzynek;
- 100 g orzechów włoskich (można dodać laskowe);
- 100 g płatków migdałowych;
- 2 długie bułki (lingi, paryskie lub chałki);
- olejek migdałowy;
- wiórki kokosowe na wierzch.

Wykonanie: 
W 5 litrowym garnku zagotować około 2,5 l wody. Do gotującej się wody wsypać zmielony mak i co jakiś czas mieszać. Gotować 30 minut, następnie dodać rodzynki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy, masło i po przegotowaniu dodać sól i miód. Miodu można dodać więcej, w zależności od upodobania.

Cały czas mieszając żeby składniki się nie przypaliły, gotujemy na zmniejszonym płomieniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy olejek migdałowy.

Pokrojone bułki na około 1 cm zalewamy gorącym makiem na przemian. Na dnie miski mak i na końcu też mak. Makówki nie mogą być suche, bo będą niedobre.

Smacznego!

Iwona Knapczyk

Iwona Knapczyk

Autorka artykułów kulinarnych

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10590

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-12-19 20:16:37

Ciekawy przepis! Nie próbowałem nigdy czegoś takiego. Ciasto z bułkami, muszę spróbować :)

OlaK 2016-12-21 14:57:06

Baaaaardzo dobre...polecam .U mnie w domu zawsze były:-) słodkie i w boczki się odkłada,ale warto:-)



  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

I Mielecka Konferencja Pszczelarska

25 Międzynarodowa wystawa Zieleń To Życie

Doniesienia o opryskach plantacji rolniczych w porze lotów pszczół - Podkarpacie 2016

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami