Portal Pszczelarski

Makówki śląskie

przepis z miodem miód ciasto z miodem makówki śląskie

Prawdziwe makówki śląskie robi się na mleku, jednak ja ze względu na to, że szybko kwaśnieją, robię na wodzie i ewentualnie później dolewam mleko. Chałkę można zastąpić długą bułką lub sucharkami. Miodem zastępujemy cukier i dodajemy go tyle, by makówki były słodkie, ale nie mdłe.

Składniki: 
- 2,5 l wody lub mleka;
- 0,5 kg zmielonego maku;
- 0,5 kostki masła;
- 1 łyżka soli;
- 200 ml miodu;
- 100 g rodzynek;
- 100 g orzechów włoskich (można dodać laskowe);
- 100 g płatków migdałowych;
- 2 długie bułki (lingi, paryskie lub chałki);
- olejek migdałowy;
- wiórki kokosowe na wierzch.

Wykonanie: 
W 5 litrowym garnku zagotować około 2,5 l wody. Do gotującej się wody wsypać zmielony mak i co jakiś czas mieszać. Gotować 30 minut, następnie dodać rodzynki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy, masło i po przegotowaniu dodać sól i miód. Miodu można dodać więcej, w zależności od upodobania.

Cały czas mieszając żeby składniki się nie przypaliły, gotujemy na zmniejszonym płomieniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy olejek migdałowy.

Pokrojone bułki na około 1 cm zalewamy gorącym makiem na przemian. Na dnie miski mak i na końcu też mak. Makówki nie mogą być suche, bo będą niedobre.

Smacznego!

Iwona Knapczyk

Iwona Knapczyk

Autorka artykułów kulinarnych

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11143

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-12-19 20:16:37

Ciekawy przepis! Nie próbowałem nigdy czegoś takiego. Ciasto z bułkami, muszę spróbować :)

OlaK 2016-12-21 14:57:06

Baaaaardzo dobre...polecam .U mnie w domu zawsze były:-) słodkie i w boczki się odkłada,ale warto:-)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.