Portal Pszczelarski

I Jarmark Pszczeli w Gorzycach - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia I Jarmark Pszczeli w Gorzycach

11 grudnia 2016 w Gorzycach (województwo śląskie) odbył się I Jarmark Pszczeli. Wydarzenie przyciągnęło nie tylko pszczelarzy, ale również miłośników produktów pochodzących z pracy pszczół. 

Zgodnie z informacjami podanymi na stronie Koła Pszczelarzy w Gorzycach, w trakcie trwania jarmarku istniała możliwość degustacji oraz zakupu produktów pszczelich. Kupić można było również świece woskowe, a także drobny sprzęt pszczelarski. W takcie trwania wydarzenia zaprezentowano stary i nowy sprzęt służący do pracy w pasiece. Po południu odbyła się prelekcja z wykorzystaniem materiałów multimedialnych, związana z pszczołami i ich wyrobami. Odwiedzający jarmark mieli możliwość obejrzenia interesującej wystawy "Pszczoła w obiektywie". Odbyły się również warsztaty tworzenia okolicznościowych świątecznych świec i robienia pierników. O artystyczną część zadbała wystawa rzeźb Józefa Burszyka "Drzewo i pszczoła". Miał miejsce także konkurs plastyczny skierowany w stronę dzieci.

Dobrze zorganizowane wydarzenie przyciągnęło wielu chętnych, nie tylko z Gorzyc. Organizatorami całości było Koło Pszczelarzy z Gorzyc oraz Wiejski Dom Kultury w Gorzycach.

Opracowano na podstawie:
Pszczelarze Gorzyce, http://pszczelarzegorzyce.wixsite.com/pszczelarzegorzyce. data odczytu: 2016.12.16.
Wiejski Dom Kultury w Gorzycach profil na portalu Facebook, https://www.facebook.com/WDK-Gorzyce-460873204035194/, data odczytu: 2016.12.16.



Liczba wyświetleń artykułu: 1762

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową