Portal Pszczelarski

Biowar - prawidłowe stosowanie pasków przeciw warrozie pszczół

Biowar lek dla pszczół zwalczanie warrozy lek na warrozę stosowanie Biowaru Biowet Puławy

Biowar to preparat do zwalczania warrozy pszczół miodnych w postaci pasków, produkowany przez firmę Biowet Puławy.

Mechanizm działania Biowaru wykorzystuje zasadę tzw. socjobiologicznego podziału leku w rodzinie pszczelej, dzięki któremu chodzące po powierzchni pasków pszczoły ścierają z pasków substancję czynną i "zbierają" ją na swym ciele. POprzez kontakt między pszczołami robotnicami substancja aktywna przenoszona jest na pozostałe osobniki w rodzinie. Amitraz zawarty w preparacie, działa kontaktowo na pasożyty zabijając je.

Biowar przeznaczony jest do zawieszania w ulu w dawce 2 pasków na rodzinę pszczelą.

Leczenie wiosną Biowarem należy prowadzić przed pierwszym pożytkiem towarowym.

Leczenie jesienią Biowarem należy przeprowadzić po ostatnim miodobraniu (koniec lata/jesień).

Nowe serie Biowaru pakowane są próżniowo i zabezpieczone przed dopływem powietrza, co pozytywnie wpływa na trwałość i aktywność leku.

Paski Biowar należy umieścić w uliczkach o najbardziej intensywnym ruchu pszczół, gdyż tam znajduje się największa ilość pasożytów. Uliczki przed włożeniem pasków należy poszerzyć ta, aby pszczoły miały swobodny dostęp do obydwu stron paska. W ulach, w których stosuje się beleczki odstępnikowe, można to uzyskać poprzez zastosowanie w jednej uliczce międzyramkowej dwóch beleczek odstępnikowych.

W ulach wysokich np. typ "warszawski" - paski należy zawiesić niżej, tak aby znalazły się w miejscu największej ruchliwości pszczół. Nie należy zawieszać pasków w zbyt wąskich uliczkach lub na skraju gniazda, gdyż są one niezbyt licznie obsiadane przez pszczoły.

W razie gdyby ruch wewnątrz ula odbywał się z dala od pasków, należy zmienić miejsce ich zawieszania tak, aby znajdowały się one w miejscu największego gromadzenia się pszczół. Paski należy pozostawić w ulu na okres 8 tygodni, a następnie je usunąć.

 

Zaleca się jednoczesne prowadzenia leczenia we wszystkich ulach danej pasieki. Paski z danego opakowania należy zużyć natychmiast po jego otwarciu. Pasków nie należy używać ponownie. Nie wolno stosować leku po upływie terminu ważności.

Poprzez wprowadzene patyczka w specjalnie przygotowany otwór w każdym pasku, możemy w łatwy sposób umieścić pasek w uliczce ramkowej.

Aby zapobiegać ponownym inwazjom pasożyta Varroa destructor, zaleca się jednoczesne prowadzenie leczenia w pasiekach położonych w bliskim sąsiedztwie.



Liczba wyświetleń artykułu: 54054

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka z pieczarkami i miodem

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Grillowana karkówka miodowa

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Kurczak teriyaki z miodem