Portal Pszczelarski

Spotkanie opłatkowe Koła Pszczelarzy w Chojnicach 2016

pszczelarstwo pomorskie Koło Pszczelarzy w Chojnicach paschał z wosku pszczelego

7. grudnia 2016 roku, w środę, odbyło się spotkanie świąteczne hodowców pszczół, którzy są zrzeszeni w Kole Pszczelarzy w Chojnicach. Była to okazja do złożenia sobie życzeń na Boże Narodzenie i nadchodzący Nowy Rok.

Celebracja uroczystości, zgodnie z informacjami podanymi na stronie internetowej Koła Pszczelarzy w Chojnicach, zaczęła się o godzinie 16-tej od uroczystej mszy sprawowanej w intencji pszczelarzy. Miała ona niezwykły przebieg, ponieważ wystawiono w jej trakcie poczet sztandarowy. Złożono również pszczelarskie dary ołtarza, między innymi paschał z wosku pszczelego, a także kosz z produktami pochodzącymi wprost z pasieki.

Mniej oficjalna część miała miejsce w Domu Gościnnym Opus. Na stronie internetowej Koła Pszczelarzy w Chojnicach zostały umieszczone krótkie filmy z przebiegu uroczystości. 

Opracowano na podstawie:
Koło Pszczelarzy w Chojnicach, tegoroczne spotkanie opłatkowe, http://kolopszczelarzychojnice.blox.pl/html, data publikacji: 2016.12.08, data odczytu:2016.12.12.



Liczba wyświetleń artykułu: 1356

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower! w Polsce i za granicą

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami