Portal Pszczelarski

Na co zwracać uwagę podczas badania pszczół?

Na zdjęciu: pszczoły. Źródło zdjęcia: media.mnn.com/sites/default/files/user/228228/honeybees.jpg

badanie pszczół objawy choroby pszczół choroby pszczół

Na co zwracać uwagę podczas badania pszczół?

Właściciele pasiek powinni przeprowadzać regularne przeglądy zdrowotne pszczół. Dzięki temu można jak najwcześniej wykryć choroby pszczół lub ich osłabienie spowodowane chociażby lotami na pożytki skażone środkami ochrony roślin.

Badając pszczoły należy otwierać ule w ciepłe dni, gdy jest słonecznie, a temperatura powietrza wynosi co najmniej 14 stopni Celsjusza. Przeglądy prowadzone w niższych temperaturach mogą negatywnie wpłynąć na pszczoły, zarówno zdrowe, jak i chore. Na początku należy przyjrzeć się wylotkom i pracy pszczół w tych miejscach. Jeśli na wylotkach jest niewiele pszczół, świadczy to o tym, że równie niewiele lata ich na pożytki – a to oznacza, że rodzina jest mocno osłabiona.

Jeżeli ul oraz teren wokół niego są zabrudzone kałem, świadczy to najpewniej o biegunce pszczół. W normalnych warunkach są to bowiem bardzo czyste zwierzęta i nigdy nie załatwiają się w obrębie ula. Natomiast jeżeli dużo jest pszczół martwych, a te, które żyją pełzają, zapewne zbieraczki zatruły się lub potruły.

Zawsze podczas badania pszczół trzeba zwracać uwagę na zapach ula, wygląd pszczół i czerwia (wiele pasożytów dorosłych pszczół i larw jest widocznych gołym okiem), kolor plastrów i czerwia oraz zachowanie pszczół. Wszystkie zjawiska odbiegające od normy wymagają przyjrzenia się bliżej i zdiagnozowania przyczyny. Warto jest przyjrzeć się też wieczkom z larwami i samym larwą. Jeśli mają one inny kolor niż mlecznobiały, zapewne są dotknięte pasożytem lub innym procesem chorobowy. Podobnie jest w przypadku komórek z czerwiem – jeśli nie są lekko wysklepione, jest to oznaka chorób.

Opracowano na podstawie:
Stanisław Dubiel, Higiena prowadzenia pasieki pszczelej a zdrowotność pszczół, www.ppr.pl, 8.11.2014 r.

Zobacz również:

Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4426

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Domowa musztarda z miodem