Portal Pszczelarski

Konferencja pszczelarska w Giebułtowie 2016 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia Giebułtów konferencja pszczelarska w Giebułtowie 2016

3. grudnia 2016 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Giebułtowie (powiat krakowski) odbyła się konferencja z udziałem ponad setki praktyków pszczelarstwa oraz zaproszonych specjalistów. Był to przyczynek do prowadzenia dyskusji oraz wymiany doświadczeń.

Przy szkole już od kilku lat z powodzeniem funkcjonuje pasieka, przy której zorganizowano również hobbystyczne koło dla młodzieży. Szkoła jest także organizatorem zaocznych kursów pszczelarskich.

W ramach sobotniej konferencji odbyły się trzy bloki tematyczne: produkcja i wychów matek pszczelich, rośliny miododajne oraz apiterapia. W trakcie wystąpień poruszano ważne dla branży zagadnienia, związane między innymi z masowym wymieraniem owadów. Szkoła blisko współpracuje z Technikum Pszczelarskim w Pszczelej Woli, a w przyszłości planowane jest tutaj otwarcie takiego samego profilu kształcenia, co w podlubelskiej miejscowości.

Opracowano na podstawie:
Dziennik Polski 24, Pszczoły potrzebne są ludziom i roślinom, http://www.dziennikpolski24.pl/region/a/pszczoly-potrzebne-sa-ludziom-i-roslinom,11537708/, data publikacji: 2016.12.05, data odczytu: 2016.12.05.



Liczba wyświetleń artykułu: 1514

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-12-08 11:48:36

Ajajaj a ja tak blisko mieszkam i nie wiedziałem o tej konferencji... A z pewnością byłbym. Super, że chcą zrobić coś na wzór Pszczelej Woli. Oby nie skończyło się tylko na samym pomyśle...



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie