Portal Pszczelarski

Analiza porównawcza miodu ze wsi i miasta - eksperyment pszczelarza 2016

pszczelarstwo mazowieckie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie miód badanie miodu miód ze wsi lindan pszczelarstwo miejskie

Ciekawy eksperyment przeprowadził jeden z członków Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Warszawie. Sprawdził on pozyskiwany przez siebie w stolicy miód, z tym pochodzącym ze wsi Kołbiel niedaleko Otwocka.

Pasieka pszczelarza położona jest przy ulicy Żwirki i Wigury 101, w Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych, a więc w centrum miasta i w bliskości dużych arterii komunikacyjnych.

Dokonana analiza porównawcza zanieczyszczeń miodu jest bardzo interesująca. Otóż okazuje się, że próbki nie różnią się między sobą zawartością chlorowanych węglowodorów. Miód ze wsi zawiera śladowe ilości lindanu, czego nie stwierdzono w miodzie warszawskim. Na stronie Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego w Warszawie można zapoznać się ze szczegółową analizą. Być może jest to przełom dla miejskiego pszczelarstwa. 

Opracowano na podstawie:
Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie, Analiza miodu pozyskanego z rodzin z pasieki w centrum Warszawy, http://wzpwarszawa.pl/?p=672, data publikacji: 2016.12.01, data odczytu: 2016.12.02.



Liczba wyświetleń artykułu: 4744

Komentarze z forum pszczelarskiego

Pesus 2016-12-05 13:08:44

Wierzyć mi się nie chce, że smog i ogromne zanieczyszczenie powietrza nie ma wpływu na zdrowe życie pszczół oraz na nektar i miód.

tulipan 2016-12-05 20:00:44

w mieście niema oprysków a pszczólki radzą sobie ze spalinami

michal-trabka 2016-12-06 17:46:14

Pszczoły to czyste owady. Skoro pszczoły dają radę w Krakowie, to wszędzie dadzą radę :) A tak serio, to mnie interesuje kwestia zimowa pszczół w mieście. Założyłem do tego osobny temat, więc jak ktoś ma wiedzę to proszę o informację: http://www.portalpszczelarski.pl/forum/8/1468/miejskie_ule_w_polsce.html

blondynekkrk 2016-12-08 11:47:28

Na pewno miód z miasta będzie inny niż na wsi. Tzn chodzi mi główne o rodzaje miodu (nie będzie w mieście rzepakowego bo i skąd by miał być).

Co do zanieczyszczenia powietrza to raczej jakby było zbyt duże to by pszczół nie było. W Chinach są już miejsca, w których pszczół nie ma i ludzie sami chodzą z pędzelkami i zapylają kwiaty...

konrat 2016-12-17 18:39:01

całym sercem kibicuje pszczelarstwu miejskiemu bo widzę na co dzień tę piękną bazę pożytkową. Niemniej jednak chcę zwrócić uwagę, że ten lindan i cały szereg sprawdzanych w badaniu substancji to pestycydy, które na logikę są lub były używane głównie na wsi. Bardziej by mnie interesowała zawartość np metali ciężkich: kadmu, ołowiu, rtęci.

blondynekkrk 2016-12-17 21:07:40

konrat, słusznie to zauważyłeś. Pewnie ktoś prędzej czy później powtórzy badanie. Zwłaszcza jeżeli jest "niedowiarkiem" :) I właśnie dzięki takim osobom świat uczy się i rozwija :) Pozostaje nam czekać zatem na wyniki badań innych osób.

PAWELG 2017-01-02 15:57:51

Niedługo okaże się, że olej napędowy jest lepszy do smażenia od słonecznikowego.

wowosowa 2017-01-02 18:36:48

W Chinach w połowie lat 80., w związku z plagą szkodników, rolnicy zaczęli nadmiernie opryskiwać sady środkami owadobójczymi, co doprowadziło do wymarcia dzikich pszczół i ucieczki lokalnych pszczelarzy.Dlatego zapylają sami.

oro54 2017-01-02 20:30:25

Będąc kiedyś na wykładach dr Benedykta Polaczka, pszczelarza praktyka, naukowca z Instytutu Biologii Wolnego Uniwersytetu w Belinie, prowadzącego od wielu lat kilkudziesięciopniową pasiekę położoną w okolicach Alei Unter den Linden spytaliśmy go o jakość miodów pochodzących z tej pasieki. Odparł, że były przeprowadzane analizy jakościowe tego miodu i okazało się, że pod względem zanieczyszczeń miód ten był nawet mniej zanieczyszczony niż miody z terenów uznawanych za typowo ekologiczne. Nie stwierdzono też występowania zanieczyszczeń metalami ciężkimi.



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Biały miód leśny z Mount Oku

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie