Portal Pszczelarski

Zdrowie z lasu - podsumowanie projektu

pszczelarstwo podkarpackie Zdrowie z lasu Artur Święch pasieka w lesie

Autorski projekt "Zdrowie z lasu" doczekał się podsumowania. Celem jego koordynatora Artura Święcha było zwiększenie populacji pszczół, za sprawą zakładania pasiek w lasach i na terenach przyleśnych. 

Nadleśnictwo Tuszyma w powiecie mieleckim w ramach programu edukuje dzieci. Cały rok trwała akcja podglądania życia pszczół w przeszklonym ulu. Obecnie z powodu zimy owady znalazły się w standardowym ulu, ale na wiosnę z powrotem znajdą się w tym interaktywnym. Nadleśnictwo Tuszyma przygotowało też wystawę pszczelarską, którą odwiedziło jak na razie siedem tysięcy osób.

Jednym z głównych celów całej akcji jest stworzenie miejsc przyjaznych dla owadów zapylających. Znaleziono aż pięć tego typu powierzchni, na których trwa akcja sadzenia roślin miododajnych.

Opracowano na podstawie:
Radio Rzeszów, Podsumowano projekt "Zdrowie z lasu", http://www.radio.rzeszow.pl/informacje/51526/podsumowano-projekt-zdrowie-z-lasu, data publikacji: 2016.11.30, data odczytu: 2016.11.30.



Liczba wyświetleń artykułu: 987

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Bigos z miodem