Portal Pszczelarski

2 Jarmark Pszczeli w Radlinie - relacja z wydarzenia

Źródło informacji: Marek Gajda UM Radlin

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia 2 Jarmark Pszczeli w Radlinie pszczoła z balonów hotel dla pszczół

W minioną niedzielę w hallu głównym Miejskiego Ośrodka Kultury w Radlinie pojawiły się lokalne miody, świece woskowe, pyłki i inne produkty miodowe oraz naturalne. Oprócz miodu wielkim zainteresowaniem cieszyły się czeskie pierniki miodowe oraz naturalne kosmetyki nie tylko na bazie miodu.

Zdecydowanie największym zainteresowaniem cieszyły się ręcznie zdobione pierniki miodowe, które z czeskich Bohuslawic przywiózł do Radlina Pan Karel Ostárek. Autor ręcznie zdobionych piernikowych dzieł sztuki oprócz motywów pszczelich i świątecznych "wyrzeźbił" w pierniku również... herb Radlina!

Dla dzieci w tym roku przygotowano specjalne atrakcje. Wraz z animatorami tworzyły ekologiczny rysunek z równie ekologicznych farb... jak np. jajka, czy miód właśnie. Z kolei panie z Ogniska Pracy Pozaszkolnej w Radlinie uczyły najmłodszych jak zrobić ...pszczółkę z balonów.

Podobnie jak w ubiegłym roku, oprócz samej promocji miodu i lokalnych pszczelarzy Jarmark był okazją do edukacji ekologicznej i przypominana jak ważną rolę w ekosystemie pełni pszczoła.

Przypominamy, że Miasto Radlin od początku 2016 roku realizuje strategię działań ekologicznych i edukacyjnych z zakresu ochrony pszczół owadów zapylających. W ramach tych działań odbyły się m.in. warsztaty miejskiego ogrodnictwa, specjalne bloki edukacyjne na temat pszczelarstwa w radlińskich szkołach, zaś przy miejskich skwerach i zieleńcach dominuje roślinność miododajna oraz charakterystyczne drewniane "hotele dla owadów".

Zobacz również:

2 Jarmark Pszczeli w Radlinie



Liczba wyświetleń artykułu: 1960

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Amarantusowe batoniki z miodem