Portal Pszczelarski

I Jarosławska Konferencja Pszczelarska - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia I Jarosławska Konferencja Pszczelarska apiterapia apiterapia w medycynie regeneracyjnej Artur Stojko Polska Funcja Apiterapii Marek Chmielewski Cezary Kruk Regionalny Związek Pszczelarzy w Jarosławiu

19 listopada 2016 roku w Auli Niebieskiej biblioteki Państwowej Wyższej Szkoły Techniczno-Ekonomicznej w Jarosławiu odbyła się I Jarosławska Konferencja Pszczelarska. Tegoroczna edycja poruszyła zagadnienia związane z apiterapią w medycynie regeneracyjnej oraz wybrane problemy gospodarki pasiecznej w Polsce.

Jak informuje portal Życie Podkarpackie, głównym prelegentem jeżeli chodzi o tematykę leczniczego wykorzystywania produktów pszczelich, był prof. dr hab. n. farm. Artur Stojko, który pełni rolę prezesa Polskiej Fundacji Apiterapii. W swoim wykładzie mówił on o leczniczym wykorzystaniu produktów pszczelich, a także o atrybutach tej mało jeszcze znanej dziedziny medycyny.

Tematykę pszczelarską podjął dr Marek Chmielewski, w swoim wystąpieniu omówił diagnostykę chorób czerwia i pszczół w warunkach pasiecznych, prezentując przy tym praktyczne porady dla pszczelarzy. Druga część wystąpienia dotyczyła już stricte diagnostyki stopnia porażania warrozą, doboru odpowiedniego środka zaradczego i najlepszych metody aplikacji.

Trzecie wystąpienie należało do Cezarego Kruka, który podjął się w nim tematyki związanej z przygotowaniem rodzin do zimowli oraz wiosenną pielęgnacją owadów. Zakończeniem spotkania było omówienie ras pszczół polecanych do polskich pasiek.

Organizatorami spotkania był Regionalny Związek Pszczelarzy w Jarosławiu wspólnie z Państwową Wyższą Szkołą Techniczno-Ekonomiczną.

Opracowano na podstawie:
Życie Podkarpackie, O pszczołach i leczniczych właściwościach miodu, https://www.zycie.pl/informacje/artykul/11297,o-pszczolach-i-leczniczych-wlasciwosciach-miodu, data publikacji: 2016.11.25, data odczytu: 2016.11.25.
Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna w Jarosławiu, I Jarosławska Konferencja Pszczelarska,  http://www.pwste.edu.pl/component/content/article/42-aktualnosci/4554-i-jaroslawska-konferencja-pszczelarska, data publikacji: 2016.11.22, data odczytu: 2016.11.25.



Liczba wyświetleń artykułu: 1566

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Ananas w czekoladowym cieście

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią