Portal Pszczelarski

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Na zdjęciu: Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód owsiane batoniki z miodem batoniki z miodem przekąska z miodem

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Bardzo proste, smaczne, niedrogie. Przypominają mi trochę batony muesli kupowane w sklepach – może nie są tak urodziwe, ale za to zrobione w domu. :)

Składniki:
- 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych!),
- 75 g suszonej żurawiny,
- 100 g orzechów laskowych,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 100 g cukru,
- 120 g masła,
- 35 ml miodu,
- 40 ml golden syrupu (jeśli nie macie, zastąpcie miodem),
- 100-150 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Wykonanie:
W misce mieszamy płatki, żurawinę, orzechy, wiórki i cukier.

Masło, miód i golden syrup rozpuszczamy w garnuszku. Mieszamy dokładnie, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Gorącą masę dolewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie (wszystkie składniki będą mokre).

Prostokątną lub kwadratową formę (20×20) smarujemy masłem. Wykładamy owsianą mieszankę, wyrównujemy powierzchnię i mocno dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut (obserwujemy – batoniki są gotowe, kiedy mieszanka przybierze złoty kolor). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na kawałki.

Batoniki zamaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia.

Przechowujemy w szczelnej puszce.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3423

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-01-01 13:53:40

Wyglądają bardzo apetycznie :) Muszę kiedyś skorzystać z tego przepisu!



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski