Portal Pszczelarski

Szkolenie pszczelarskie w Boguchwale 2016

Źródło informacji: zpzp-przemysl.pl

wydarzenie pszczelarskie szkolenie pszczelarskie grudzień 2016 2016 Boguchwała Szkolenie pszczelarskie w Boguchwale 2016 Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Mirosław Worobik Mariusz Chachuła Tomasz Kędziora Marek Chmielewski Jarosław Stępień Elżbieta Gajowiak Bożena Stępień

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie serdecznie zaprasza osoby zainteresowane tematyką pszczelarstwa na szkolenie, które odbędzie się w dniach 17-18 grudnia 2016 r. w PODR Boguchwała. Wykłady będą prowadzone przez wykładowców Technikum Pszczelarskiego w Pszelej Woli. Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w szkoleniu.

Program szkolenia pszczelarskiego w Boguchwale 2016:

17.12.2016 r. (sobota) 

9:20-9:30 - Rozpoczęcie szkolenia 

9:30-11:00 - mgr inż. Mirosław Worobik - Biologia pszczół i życie rodziny pszczelej 

11:00-11:15 - Przerwa kawowa 

11:15-12:45 - mgr inż. Mirosław Worobik - Przebieg życia rodziny pszczelej w ciągu roku

12:45-13:00 - Przerwa kawowa

13:00-14:30 - mgr inż. Mariusz Chachuła - Zasady zakładania pasieki. Powiększanie pasieki 

14:30-15:00 - Przerwa obiadowa 

15:00-15:45 - mgr inż. Mariusz Chachuła - Kierowanie rozwojem rodziny pszczelej wiosną, łącznie z przygotowaniem do pożytku

15:45-16:30 - mgr inż. Tomasz Kędziora - Ule, sprzęt i budowle pasieczne

16:30-16:45 - Przerwa kawowa

16:45-18:15 - mgr inż. Tomasz Kędziora - Przygotowanie pasieki do zimowania

 

18.12.2016 r. (niedziela) 

9:20-9:30 - Rozpoczęcie drugiego dnia szkolenia

9:30-11:00 - dr Marek Chmielewski - Higiena w gospodarstwie pasiecznym

11:00-11:15 - Przerwa kawowa

11:15-12:45 - dr Marek Chmielewski - Choroby pszczół 

12:45-13:00 - Przerwa kawowa

13:00-14:30 - mgr inż. Jarosław Stępień - Pożytki nektarowe i spadziowe w warunkach Polski

14:30-15:00 - Przerwa obiadowa

15:00-16:30 - mgr inż. Elżbieta Gajowiak - Skład chemiczny miodu i jego właściwości antybiotyczne. Typy i odmiany miodów: nektarowe i spadziowe. Właściwości fizykochemiczne wosku, pozyskiwanie i jego przerób. Charakterystyka pozostałych produktów pszczelich 

16:30-16:45 - Przerwa kawowa

16:45-18:15 - mgr inż. Bożena Stępień - Przygotowanie pasieki do zimowania. Uwarunkowania prawne prowadzenia gospodarstwa pasiecznego. Sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich

 

Koszt uczestnictwa w dwudniowym szkoleniu pszczelarskim wynosi 80 zł. Zapisów należy dokonywać telefonicznie pod numerem: 17 853 40 59.

Po dokonaniu telefonicznego zapisu na szkolenie należy dokonać płatności na konto:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie
ul. 8-go Marca 3, 35-065 Rzeszów 
Nr konta: 96 1240 4751 1111 0000 5518 7697
Tytuł przelewu: Szkolenie grudzień –

W szkoleniu mogą brać udział osoby nienależące do Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie. Liczba miejsc ograniczona.

Zobacz również:

Szkolenie pszczelarskie w Boguchwale 2016 - relacja z wydarzenia

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3288

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Piernik sułtański

Bastani – perskie lody szafranowe

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem