Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Na zdjęciu: Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód kasza kuskus z miodem obiad z miodem

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Pyszny i bardzo zdrowy kuskus zrobiony na bogato. Przygotowanie zajmuje 15 minut. Podana porcja wystarcza dla trzech osób (lub dla dwóch głodomorów). :)

Składniki:
- 1 szklanka sypkiej kaszy kuskus,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- pół łyżeczki tymianku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 pomidor,
- 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 puszka białej fasoli,
- garść ziaren słonecznika,
- 2 łyżki siemienia lnianego.

Wykonanie:
Kuskus zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 5 minut.

Sok z cytryny, miód, oliwę, sól, lubczyk i tymianek mieszamy tworząc sos.

Pomidory kroimy. Fasolę wrzucamy na sitko, płuczemy zimną wodą. Słonecznik i siemię prażymy na patelni.

Kuskus mieszamy z warzywami, ziarnami i sosem.

Podajemy na ciepło.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem

12. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3849

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chleb z szafranem i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem