Portal Pszczelarski

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Na zdjęciu: Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód kasza kuskus z miodem obiad z miodem

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Pyszny i bardzo zdrowy kuskus zrobiony na bogato. Przygotowanie zajmuje 15 minut. Podana porcja wystarcza dla trzech osób (lub dla dwóch głodomorów). :)

Składniki:
- 1 szklanka sypkiej kaszy kuskus,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- pół łyżeczki tymianku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 pomidor,
- 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 puszka białej fasoli,
- garść ziaren słonecznika,
- 2 łyżki siemienia lnianego.

Wykonanie:
Kuskus zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 5 minut.

Sok z cytryny, miód, oliwę, sól, lubczyk i tymianek mieszamy tworząc sos.

Pomidory kroimy. Fasolę wrzucamy na sitko, płuczemy zimną wodą. Słonecznik i siemię prażymy na patelni.

Kuskus mieszamy z warzywami, ziarnami i sosem.

Podajemy na ciepło.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem

12. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4035

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?