Portal Pszczelarski

Helena Rybak-Chmielewska - ostatnie pożegnanie

pszczelarstwo w Polsce Helena Rybak-Chmielewska

18 listopada 2016 roku zmarła w wieku 70 lat dr hab. prof. nadzw. Helena Rybak-Chmielewska, która była długoletnim pracownikiem naukowym Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Przez cały okres swojej kariery naukowej pracowała w Oddziale Pszczelnictwa w Puławach.

Pracę w Instytucie rozpoczęła w 1969 roku i aż do przejścia na emeryturę w 2014 roku zajmowała się pszczołami. Najpierw jako kierownik Zakładu Chemii i Technologii Produktów Pszczelich, a potem był kierownikiem akredytowanym Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich. Dr hab. Helena Rybak-Chmielewska była uznaną specjalistką w dziedzinie pszczelarstwa, znaną w kraju i zagranicą. Jako pierwsza osoba w Polsce dokonała ona charakterystyki fizykochemicznej najważniejszych odmian miodu, które są pozyskiwane w polskich warunkach poużytkowych. Jej dorobek naukowy obejmuje kilkadziesiąt publikacji naukowych.

Jednak dr hab. Helena Rybak-Chmielewska była przede wszystkim osobą, która z dużym zaangażowaniem przekazywała swoją wiedzę. Jej działalność naukowa miała za zadanie dotrzeć do wielu odbiorców, ale także wyjść naprzeciw potrzebom pszczelarzy.

Opracowano na podstawie:
Polski Związek Pszczelarski, Zawiadomienie o śmierci dr hab. prof. nadzw. Heleny Rybak-Chmielewskiej, http://www.zwiazekpszczelarski.pl/terazniejszosc/pszczelarze2, data publikacji: 2016.11.19, data odczytu: 2016.11.21.



Liczba wyświetleń artykułu: 2640

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sos malinowo-miodowy

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Herbatka z miodem na przeziębienie

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.