Portal Pszczelarski

II Sztumskie Święto Miodu – relacja z wydarzenia

pszczelarstwo pomorskie relacja z wydarzenia II Sztumskie Święto Miodu XIII Ogólnopolski Konkurs Miodów Pitnych Mazurskie Miody Trójniak Mazurski

12 listopada 2016 roku w Sztumie odbyła się druga już edycja Święta Miodu, która tym razem została połączona z XIII Ogólnopolskim Konkursem Miodów Pitnych. Jarmark i wydarzenia poboczne przyciągnęły wielu zwiedzających.

Informacje podane przez portal Strefa Agro wskazują, że wydarzenie było połączone z kilku atrakcji. Główną stanowił jarmark, w ramach którego sprzedawano różne gatunki miodów bezpośrednio od pszczelarzy. Nie zabrakło na stoiskach również produktów pszczelich, do których zaliczyć można pierzgę, propolis, czy pyłek kwiatowy. W sprzedaży znalazły się także kosmetyki oparte na bazie miodu. Jarmark odbył się w Sali Czekoladowej Centrum Kultury w Sztumie. 

Dla gości przygotowano prosty poczęstunek, stworzony na bazie miodu. Tym razem padło na skrzydełka w miodzie. Atrakcją Święta Miodu był również XIII Ogólnopolski Konkurs Miodów Pitnych Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. W kategorii miodów znajdujących się na rynku triumfowały Mazurskie Miody, Trójniak Mazurski, zdobywając 45,50 punkta, czyli medal złoty oraz nagrodę Grand Prix.

Opracowano na podstawie:
Konfraternia, Wyniki konkursu miodów pitnych, http://www.konfraternia.org/2016/11/13/wyniki-konkursu-miodow-pitnych/#more-973m , data publikacji: 2016.11.13, data odczytu: 2016.11.21.
Strefa Agro, II Sztumskie Święto Miodu już 12 listopada, http://www.strefaagro.dziennikbaltycki.pl/artykul/ii-sztumskie-swieto-miodu-juz-12-listopada, data publikacji: 2016.10.19, data odczytu: 2016.11.21.

Zobacz również:

XIII Ogólnopolski Konkurs Miodów Pitnych



Liczba wyświetleń artykułu: 1523

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu