Portal Pszczelarski

M Food światowym liderem obrotu miodem 2016

pszczelarstwo w Polsce miód M Food miód ekologiczny miód z Ukrainy miód z Bułgarii miód z Chin

Spółka M Food, która jest światowym liderem obrotu miodem, znacząco zwiększyła swoje zyski. Wszystko to za sprawą pionierskiej certyfikacji pszczelarzy na Ukrainie. Firma posiada ku temu odpowiednie kwalifikacje.

Zgodnie z informacjami podanymi przez portal biznes.interia.pl, spółka uzyskała w trzecim kwartale 2016 roku 4,82 miliona złotych zysków, co stanowi wzrost o kilkaset procent w stosunku do takiego samego okresu w 2015 roku. Potencjał firmy wynika przede wszystkim z obrotu miodem ekologiczny, który to stać się prawdziwym produktem przyszłości. Działania podobne, jak te prowadzone na Ukrainie, już od jakiegoś czasu odbywają się w Bułgarii. Dzięki certyfikatom nadawanym tamtejszym pszczelarzom, na podstawie badań wykonywanych przez renomowane laboratoria, produkty firmy cieszą się tak dużym zainteresowaniem. 

Grupa M Food S.A. miód pozyskuje od producentów oraz pośredników z terenu Europy Środkowej i Wschodniej, a także z Azji. Odbiorcami jej produktów są głównie kraje Europy Zachodniej, ale także Polska i Ameryka Północna. Dystrybuowane produkty pszczele są dalej wykorzystywane w branży spożywczej oraz farmaceutycznej. 

Opracowano na podstawie:
Biznes.interia.pl, M FOOD liczy zyski, http://biznes.interia.pl/gieldy/news/m-food-liczy-zyski,2423066, data publikacji: 2016.11.15, data odczytu: 2016.11.16.
Portal Spożywczy, Pszczelarstwo ekologiczne i miód mają potencjał w Polsce i na świecie, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/pszczelarstwo-ekologiczne-i-miod-maja-potencjal-w-polsce-i-na-swiecie,136885.html, data publikacji: 2016.11.15, data odczytu: 2016.11.16.



Liczba wyświetleń artykułu: 2606

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Piernik sułtański