Portal Pszczelarski

Przywrócenie stosowania zapraw neonikotynoidowych - czy nastąpi?

pszczelarstwo w Polsce Krajowa Rada Izb Rolniczych neonikotynoidy zaprawy neonikotynoidowe

Krajowa Rada Izb Rolniczych wystąpiła do Ministerstwa Rolnictwa z prośbą o czasowe przywrócenie możliwości stosowania zapraw neonikotynoidowych. Zakaz został wprowadzony w Unii Europejskiej ze względu na prawdopodobny negatywny ich wpływ na zdrowie pszczół. 

Zgodnie z informacjami podanymi przez portal Agro Fakt, rolnicy, na przykład tacy jak Jan Wysocki z okolic Łowicza, nie wierzą w szkodliwy wpływ zapraw rzepaku na obecność pszczół i innych owadów zapylających. Jego zdaniem wysadzenie zaprawionego rzepaku w sierpniu nie ma prawa mieć wpływu na zdrowie pszczół w kwietniu czy w maju już następnego roku. Rolnicy dodatkowo narzekają na plagi spowodowane przez szkodniki rzepaku, z którymi nie mają jak walczyć.

Krajowa Rada Izb Rolniczych podaje, że czasowe zezwolenie na stosowanie neonikotynoidów uzyskali rolnicy w Danii, Finlandii, Estonii, na Litwie, Łotwie oraz Węgrzech. Specjaliści, którzy między innymi wypowiadali się na łamach portalu Agro Fakt, wyrażali raczej sprzeciw wobec używania ochronnych zapraw w przypadku rzepaku jarego. Rolnicy bardzo liczą na zniesienie zakazu. Przypominamy, że dyskusja na ten temat ma się toczyć w Unii Europejskiej w 2017 roku. Pod uwagę ma być wzięte przede wszystkim dobro pszczół.

Opracowano na podstawie:
Agro Fakt, Czy jest szansa na zaprawy neonikotynoidowe?, https://www.agrofakt.pl/czy-jest-szansa-na-zaprawy-neonikotynoidowe/, data publikacji: 2016.11.14, data odczytu: 2016.11.14.



Liczba wyświetleń artykułu: 2796

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Agua fresca z borówek

Tarta z brzoskwiniami i miodem