Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Uwagi do Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2016

pszczelarstwo w Polsce prawo pszczelarskie prawo w pszczelarskie sprzedaż bezpośrednia sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich

Na stronach internetowych wielu związków pszczelarskich w Polsce pojawiła się informacja związana z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania. Niedługo mija termin składania protestów w tej sprawie.

Jak informuje między innymi strona Regionalnego Związku Pszczelarzy w Płocku, termin nadsyłania uwag i opinii mija 14 listopada 2016 r. Przypominamy, że kwestią sporną, dotyczącą pszczelarzy, są wprowadzane limity w ramach sprzedaży bezpośredniej na nieprzetworzone produkty pszczele, które mają wynosić 1212 kilogramów rocznie lub kwotę 40 tysięcy złotych.

Prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego wystosował pismo w formie protestu, skierowane do Ministra Rolnictwa. Jednocześnie jest to apel do wszystkich pszczelarzy, aby także wysyłali swoje uwagi do Ministerstwa Rolnictwa. Sprawa jest bardzo pilna i sądząc po licznych komentarzach w tej sprawie, także istotna dla wielu pszczelarzy.

Opracowano na podstawie:
Regionalny Związek Pszczelarzy w Płocku, Rozporządzenie Ministra Rolnictwa, http://rzpplock.lh.pl/, data publikacji: 2016.11.03, data odczytu: 2016.11.10.

Zobacz również:

Ograniczenie sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich do 1212 kg - projekt ustawy



Liczba wyświetleń artykułu: 1616

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Krem bananowo-owsiany z miodem

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Miodowa owsianka

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Sos malinowo-miodowy