Portal Pszczelarski

Pszczelarstwo jako pomysł na biznes

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo lokalizacja pasieki miód ekologiczny pomysł na biznes

Pszczelarstwo staje się modne! W teorii pasiekę założyć może każdy, ale praktyka pokazuje, że ciężką pracę z tym związaną są w stanie udźwignąć tylko prawdziwi pasjonaci. Do tego pszczeli biznes wymaga ciągłego poszerzania swojej wiedzy na szkoleniach i poprzez lekturę publikacji. 

Portal Superbiz.pl postanowił opublikować pomysł na biznes, jakim jest posiadanie własnej pasieki. W artykule zostały ujęte różne fakty, o których trzeba wiedzieć zanim zajmie się tworzeniem własnej pasieki. Podstawą jest oczywiście dobra lokalizacja. Chodzi o bliskość pożytków, ale także o samo urządzenie własnej pasieki. Nie zapomniano także o kryteriach, które trzeba spełnić by pozyskiwać modny miód ekologiczny. Użyto także kilku informacji związanych z samą opieką nad pniami i ważną kwestią – pozyskiwaniem klientów na swoje wyroby. Oceniono pasiekę pod kontem pomysłu na biznes, bez odwoływania się do pasji.

W artykule dokonano podsumowania hipotetycznych kosztów inwestycji i koniecznych nakładów ponoszonych co miesiąc, w porównaniu do miesięcznego przychodu (hipotetycznego, przy założeniu zebrania 100 litrów miodu). Wedle wyliczeń dochód z pasieki przed opodatkowaniem może wynosić 5,5 tysiąca złotych.

Opracowano na podstawie:
Superbiz.pl, Pomysł na firmę. Produkcja miodu z własnej pasieki, http://superbiz.se.pl/firma/pomysl-na-firme-produkcja-miodu-z-wlasnej-pasieki_912640.html, data publikacji: 2016.11.05, data odczytu: 2016.11.07.



Liczba wyświetleń artykułu: 6094

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę