Portal Pszczelarski

Szkolenie dla pszczelarzy w Lubaniu 2016 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo pomorskie Koło Pszczelarzy w Chojnicach szkolenie pszczelarskie relacja z wydarzenia Szkolenie dla pszczelarzy w Lubaniu 2016 Peter Vanhoof Jarosław Cichocki

29 października 2016 roku, w sobotę, w siedzibie Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, miało miejsce szkolenie pszczelarzy. Miało ono zarówno część teoretyczną, jak również praktyczną.

Informacje na temat szkolenia zamieściło na swojej stronie internetowej Koło Pszczelarzy w Chojnicach. Temat szkolenia brzmiał: "Leczenie warrozy ważnym elementem ochrony pszczoły miodnej". Tematyka dotyczyła stosowanie w pasiece organicznych kwasów: mrówkowego i szczawiowego. Po stacjonarnym wykładzie przyszedł czas na zajęcia praktyczne, w wyniku których pszczelarze mogli dowiedzieć się w jaki konkretny sposób używać kwasu szczawiowego. Praktyka odbyła się w pobliskiej pasiece. Zajęcia poprowadził Peter Vanhoof.

W ramach praktycznego szkolenia dla pszczelarzy, w programie zajęć znalazło się także miejsce dla Jarosława Cichockiego, który przedstawił zagadnienia związane z "podglądaniem pszczół", czyli zastosowaniem monitoringu rodziny pszczelej w pasiece w Lubaniu.

Opracowano na podstawie:
Koło Pszczelarzy Chojnice, Szkolenie w PODR Lubań, http://kolopszczelarzychojnice.blox.pl/html, data publikacji: 2016.10.30, data odczytu: 2016.10.31.
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Szkolenie praktyczne: „Leczenie warrozy ważnym elementem ochrony pszczoły miodnej” – Lubań, http://podr.pl/events/szkolenie-praktyczne-leczenie-warrozy-waznym-elementem-ochrony-pszczoly-miodnej-luban/, data odczytu: 2016.10.31.



Liczba wyświetleń artykułu: 1584

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato