Portal Pszczelarski

Szkolenie dla pszczelarzy w Lubaniu 2016 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo pomorskie Koło Pszczelarzy w Chojnicach szkolenie pszczelarskie relacja z wydarzenia Szkolenie dla pszczelarzy w Lubaniu 2016 Peter Vanhoof Jarosław Cichocki

29 października 2016 roku, w sobotę, w siedzibie Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, miało miejsce szkolenie pszczelarzy. Miało ono zarówno część teoretyczną, jak również praktyczną.

Informacje na temat szkolenia zamieściło na swojej stronie internetowej Koło Pszczelarzy w Chojnicach. Temat szkolenia brzmiał: "Leczenie warrozy ważnym elementem ochrony pszczoły miodnej". Tematyka dotyczyła stosowanie w pasiece organicznych kwasów: mrówkowego i szczawiowego. Po stacjonarnym wykładzie przyszedł czas na zajęcia praktyczne, w wyniku których pszczelarze mogli dowiedzieć się w jaki konkretny sposób używać kwasu szczawiowego. Praktyka odbyła się w pobliskiej pasiece. Zajęcia poprowadził Peter Vanhoof.

W ramach praktycznego szkolenia dla pszczelarzy, w programie zajęć znalazło się także miejsce dla Jarosława Cichockiego, który przedstawił zagadnienia związane z "podglądaniem pszczół", czyli zastosowaniem monitoringu rodziny pszczelej w pasiece w Lubaniu.

Opracowano na podstawie:
Koło Pszczelarzy Chojnice, Szkolenie w PODR Lubań, http://kolopszczelarzychojnice.blox.pl/html, data publikacji: 2016.10.30, data odczytu: 2016.10.31.
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Szkolenie praktyczne: „Leczenie warrozy ważnym elementem ochrony pszczoły miodnej” – Lubań, http://podr.pl/events/szkolenie-praktyczne-leczenie-warrozy-waznym-elementem-ochrony-pszczoly-miodnej-luban/, data odczytu: 2016.10.31.



Liczba wyświetleń artykułu: 2350

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski