Portal Pszczelarski

Produkt polski a miód z Polski

pszczelarstwo w Polsce Produkt polski miód miód z Polski

Ustawa o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - rządowy projekt ustawy wprowadza zasady dobrowolnego oznaczania produktów rolno-spożywczych znakiem "Produkt polski". To odpowiedź na globalizację i związane z nią coraz większe znaczenie marki narodowej. 

Zgodnie z informacjami podanymi na stronie Polskiego Związku Pszczelarskiego, projektowana zmiana w ustawie ma związek z wprowadzeniem nowych regulacji, związanych z dobrowolnym znakowaniem środków spożywczych informacją "Produkt polski" wraz z określeniem dodatkowego wzoru graficznego, który miałby zastosowanie przy oznaczeniu takiego produktu. Obecna ustawa nie reguluje znakowania produktów spożywczych informacją dotyczącą kraju pochodzenia.  

Obecnie ta kwestia budzi sporo kontrowersji i często pojawiają się głosy pszczelarzy chcących, by kwestia pochodzenia miodów była wyraźnie zaznaczona. Na rynku są mieszanki miodów z Unii Europejskiej i spoza Unii. Dodatkowo w ostatnim czasie przyznano większe limity na preferencyjny wwóz miodu z Ukrainy, a także podpisano umowę o wolnym handlu z Kanadą. Taka sytuacja bardzo niepokoi właścicieli pasiek.

Opracowano na podstawie:
Polski Związek Pszczelarski, Ustawa „Produkt polski”, http://www.zwiazekpszczelarski.pl/ustawa-produkt-polski, data publikacji: 2016.10.27, data odczytu: 2016.10.31.
Lex.pl, "Produkt polski" - projekt nowego oznaczania artykułów rolno-spożywczych, http://www.lex.pl/czytaj/-/artykul/produkt-polski-projekt-nowego-oznaczania-artykulow-rolno-spozywczych, data publikacji: 2016.05.27, data odczytu: 2016.10.31.



Liczba wyświetleń artykułu: 1491

Komentarze z forum pszczelarskiego

arek 2016-11-01 14:46:53

Powinna być jakaś instytucja, która faktycznie będzie sprawdzać polskość produktów, nie tylko miodu. Teraz z tego co wiem, jak ktoś dobrze zapłaci to każdy certyfikat dostanie... albo sam sobie nada własny.



  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka po mazursku

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016