Portal Pszczelarski

Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój 2016

pszczelarstwo w Polsce dotacja dla pszczelarza Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych obrót nimi i ich rozwój

Ostatni dzwonek dla pszczelarzy chcących skorzystać z pomocy w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 na "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój". Wnioski do 28 października 2016 roku można składać w Oddziałach Regionalnych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 

Przypominamy, że pomoc przyznawana jest dla rolników, ich małżonków lub domowników. Aby taką pomoc otrzymać, należy podjąć się prowadzenia działalności gospodarczej powiązanej z przetwarzaniem produktów rolnych oraz między innymi podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie. Wsparciem zostało objęte również przetwórstwo miodu. Forma pomocy to refundacja kosztów poniesionych na inwestycje. Wsparcie to możliwość poniesienia ich połowy. Przez cały okres trwania Programu, czyli w latach 2014-2020, można otrzymać maksymalnie 300 tysięcy złotych dofinansowania. Wsparcie, które zostanie przyznane na realizację jednej operacji, nie może być mniejsze niż 10 tysięcy złotych. Warunki i tryb przyznawania pomocy, w tym szczegółowe informacje o prawach i obowiązkach beneficjentów, określa rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 października 2015 roku.

Opracowano na podstawie:
Wiadomości Rolnicze Polska, Na przetwórstwo produktów rolnych, http://www.wrp.pl/przetworstwo-produktow-rolnych/, data publikacji: 2016. 10.27, data odczytu: 2016.10.27.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020, http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020.html, data odczytu:2016.10.27.



Liczba wyświetleń artykułu: 1425

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-10-27 19:04:17

Szkoda tylko, że dla rolników. Pomysł mam dobry, tylko środków brak...



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy