Portal Pszczelarski

Zgnilec amerykański w powiatach wejherowskim i kartuskim 2016

pszczelarstwo pomorskie zgnilec amerykański zgnilec amerykański w powiecie wejherowskim zgnilec amerykański w powiecie kartuskim

Wojewoda pomorski na drodze rozporządzenia ustanowił strefę zapowietrzoną zgnilcem amerykańskim w gminie Przodkowo, Kartuzy i Szemud. W samej gminie Przodkowo odnotowano dotychczas już dwa ogniska choroby. 

Za obszar zapowietrzony uznano miejscowości:

- w gminie Przodkowo - Otalżyno, Trzy Rzeki, Pomieczyno Małe, Buczyno, Barwik, Hejtus, Hopy, Załęże, Moczydło, Stanisławy, Szarłata, Krzywda, Gliniewo, Osowa Góra, Brzeziny, Masłowo, Czarna Huta, Bielawy, Sośniak, Bagniewo, Rąb;

- w gminie Kartuzy - Ucisk, Sarnowo, Grzybno, Prokowskie Chrósty, Prokowo, Sitna Góra, Nowiny, Pomieczyńska Huta, Mokre Łąki, Sianowska Huta, Borowiec, Nowinki, Głusino, Kolonia, Staniszewo, Sianowo, Cieszonko, Młyńsko, Łapalice, Smolne Błoto, Stążki;

- w gminie Szemud - Holma, Szopa, Pieprzna Miedza, Będargowo, Czyściec, Łączny Dół, Bagielnica. 

Na mocy rozporządzenia na obszarze sześciu kilometrów od wystąpienia ogniska choroby, ograniczono możliwość przemieszczania uli, produktów pszczelich i sprzętu pasiecznego, a także zakazano organizacji wszelkich wydarzeń z udziałem owadów. Lekarze weterynarii skontrolują wszelkie pasieki na wskazanym obszarze. W powiecie kartuskim ostatni raz zgnilec pojawił się w 2005 roku. 

Opracowano na podstawie:
Pomorskie.naszemiasto.pl, Strefa zapowietrzona zgnilcem amerykańskim pszczół obejmuje gminy Przodkowo, Kartuzy i Szemud, http://pomorskie.naszemiasto.pl/artykul/strefa-zapowietrzona-zgnilcem-amerykanskim-pszczol-obejmuje,3896382,art,t,id,tm.html, data publikacji: 2016.10.24, data odczytu: 2016.10.26.



Liczba wyświetleń artykułu: 2110

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal-trabka 2016-10-29 09:25:23

W tym roku zgnilec "przechodzi sam siebie" - jeżeli tak w ogóle można powiedzieć...



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową