Portal Pszczelarski

Reportaż o bartnictwie w Radio Trójka 2016

pszczelarstwo w Polsce bartnictwo Sebastian Cirut reportaż o bartnictwie

Bartnictwo nadal jest mało poznaną dziedziną wiedzy. Dlatego cenne są wszelkie inicjatywy, które pozwalają przybliżyć ją osobom niemającym na co dzień do czynienia z "dzikimi pszczołami". 

Polskie Radio Trójka jeden ze swoich cyklicznych reportaży poświęciło właśnie bartnictwu. Jego bohaterem, poza owadami, jest Sebastian Cirut, mechanik samolotowy, który pasjonuje się nie tylko maszynami latającymi, ale także pszczołami. Hobbystycznie od kilku lat zajmuje się on pszczelarstwem, głównie pozyskiwaniem rzadkich miodów. W ostatnim czasie zaczął on współpracować z Karkonoskim Parkiem Narodowym i w ramach tej współpracy, w trakcie tegorocznej zimy wykonał trzy barcie w żywych drzewach, a także kłodę bartną.

W trakcie reportażu Sebastian Cirut przedstawił szczegóły związane z pracą bartnika. Pozyskiwanie miodu leśnego jest ciężką pracą, wymagającą dużej wiedzy na temat drzew, na których umieszczone są barcie, pożytków i przyzwyczajeń pszczół. Odrodzenie bartnictwa jest bardzo istotne w kontekście ochrony pszczół.

Opracowano na podstawie:
Polskie Radio, Wspomnienia z pamiętnika bartnika, http://www.polskieradio.pl/9/325/Artykul/1684424,Wspomnienia-z-pamietnika-bartnika, data



Liczba wyświetleń artykułu: 1573

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Pasta miodowo-miętowa

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem