Portal Pszczelarski

Let's bee friends, czyli zaprzyjaźnij się z pszczołami

pszczelarstwo śląskie wydarzenie pszczelarskie wystawa pszczelarska październik 2016 listopad 2016 2016 Cieszyn Let's bee friends czyli zaprzyjaźnij się z pszczołami

Zakończył się cykl wydarzeń towarzyszących wystawie Let's bee friends, czyli zaprzyjaźnij się z pszczołami na zamku w Cieszynie. Sympatyczna wystawa cieszy się dużym zainteresowaniem. 

22 października w Cieszynie odbyło się ostatnie wydarzenie, nazwane mianem miodowych wariacji. W jego ramach zorganizowane zostały warsztaty kulinarne prowadzone przez Dorotę i Aleksandra Wojtasików z Mandala Centrum. Uczestnicy, w tym dzieci, poznali tajniki przygotowywania różnorodnych potraw z dodatkiem miodu, na przykład aromatycznego napoju ziołowego z miodem. Po warsztatach odbył się pokaz dobrze znanego filmu przyrodniczego Łowcy miodu. 

Wystawa pokazywała nie tylko to, czym pszczoły zajmują się na co dzień i jak wygląda praca pszczelarza, ale także liczne inspiracje w dziedzinie architektury i projektowania, które są udziałem tych owadów. Moduł edukacyjny został oparty na książce Pszczoły, wydanej przez wydawnictwo Dwie Siostry. Wystawa została przedłużona do 6 listopada 2016 r., ze względu na duże zainteresowanie, które budziła wśród całych rodzin. 

Opracowano na podstawie:
Gazeta Codzienna, Miodowe wariacje na Zamku Cieszyn!, http://gazetacodzienna.pl/artykul/kultura/miodowe-wariacje-na-zamku-cieszyn, data publikacji: 2016.10.22, data odczytu: 2016.10.25.
Zamek Cieszyn, Let's bee friends czyli zaprzyjaźnij się z pszczołami, http://www.zamekcieszyn.pl/pl/artykul/let's-bee-friends-czyli-zaprzyjaznij-sie-zi-pszczolami-932, data odczytu: 2016.10.25.

Zobacz również: 

Let's Bee Friends 2017 

Łowcy Miodu: Na ratunek pszczołom - film pszczelarski



Liczba wyświetleń artykułu: 1625

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele