Portal Pszczelarski

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

mleczko pszczele royalaktyna matecznik matka pszczela rozwój matki pszczelej Heinz Rembolt Masaki Kamakura Christian Ihling Markus Pietzsch

Naukowcy od dawna próbowali ustalić, który składnik mleczka pszczelego decyduje o tym, że larwa rozwijająca się w mateczniku będzie królową.

W 1970 r. niemiecki biochemik Heinz Rembolt wykazał, że nie jeden aminokwas, lecz odpowiednia mieszanina protein zawartych w mleczku pszczelim powoduje, że larwa pszczoły miodnej rozwija się w królową. Czterdzieści jeden lat później Masaki Kamakura, wykładowca na uniwersytecie Toyama (Japonia), na łamach czasopisma Scienceo publikował artykuł naukowy, w którym opisał royalaktynę - aminokwas, który miał decydować o przekształceniu larwy w królową. Royalaktynę zaczęto wymieniać w literaturze jako białko uwalniające kaskadę przemian biochemicznych powodujących powstawanie królowych z larw.

W ostatnich latach na Uniwersytecie Marcina Lutra w Halle i Witenberdze powtórzono badania Japończyka, by ostatecznie przebadać wpływ royalaktyny na rozwój matek pszczelich. Podczas eksperymentu doktor Christian Ihling i profesor Markus Pietzsch w warunkach laboratoryjnych podawali larwom mleczko pszczele niezawierające tego białka. Grupę kontrolną stanowiły larwy żywione mleczkiem z podwyższonym poziomem omawianego aminokwasu.

W obu grupach larwy rozwinęły się w królowe. Te karmione pokarmem bez royalaktyny przekształciły się w zdrowe matki. Podawanie mleczka pszczelego wzbogaconego w większą jej ilość nie spowodowało częstszego rozwijania się królowych z larw.

Niemieccy badacze potwierdzili ustalenia z 1970 r. – royalaktyna znowu stała się tylko jednym z wielu aminokwasów niezbędnych do rozwoju matek pszczelich.

Źródło tłumaczenia: http://www.beeculture.com/category/catch-the-buzz/

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5483

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom