Portal Pszczelarski

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

mleczko pszczele royalaktyna matecznik matka pszczela rozwój matki pszczelej Heinz Rembolt Masaki Kamakura Christian Ihling Markus Pietzsch

Naukowcy od dawna próbowali ustalić, który składnik mleczka pszczelego decyduje o tym, że larwa rozwijająca się w mateczniku będzie królową.

W 1970 r. niemiecki biochemik Heinz Rembolt wykazał, że nie jeden aminokwas, lecz odpowiednia mieszanina protein zawartych w mleczku pszczelim powoduje, że larwa pszczoły miodnej rozwija się w królową. Czterdzieści jeden lat później Masaki Kamakura, wykładowca na uniwersytecie Toyama (Japonia), na łamach czasopisma Scienceo publikował artykuł naukowy, w którym opisał royalaktynę - aminokwas, który miał decydować o przekształceniu larwy w królową. Royalaktynę zaczęto wymieniać w literaturze jako białko uwalniające kaskadę przemian biochemicznych powodujących powstawanie królowych z larw.

W ostatnich latach na Uniwersytecie Marcina Lutra w Halle i Witenberdze powtórzono badania Japończyka, by ostatecznie przebadać wpływ royalaktyny na rozwój matek pszczelich. Podczas eksperymentu doktor Christian Ihling i profesor Markus Pietzsch w warunkach laboratoryjnych podawali larwom mleczko pszczele niezawierające tego białka. Grupę kontrolną stanowiły larwy żywione mleczkiem z podwyższonym poziomem omawianego aminokwasu.

W obu grupach larwy rozwinęły się w królowe. Te karmione pokarmem bez royalaktyny przekształciły się w zdrowe matki. Podawanie mleczka pszczelego wzbogaconego w większą jej ilość nie spowodowało częstszego rozwijania się królowych z larw.

Niemieccy badacze potwierdzili ustalenia z 1970 r. – royalaktyna znowu stała się tylko jednym z wielu aminokwasów niezbędnych do rozwoju matek pszczelich.

Źródło tłumaczenia: http://www.beeculture.com/category/catch-the-buzz/

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8265

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami