Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

mleczko pszczele royalaktyna matecznik matka pszczela rozwój matki pszczelej Heinz Rembolt Masaki Kamakura Christian Ihling Markus Pietzsch

Naukowcy od dawna próbowali ustalić, który składnik mleczka pszczelego decyduje o tym, że larwa rozwijająca się w mateczniku będzie królową.

W 1970 r. niemiecki biochemik Heinz Rembolt wykazał, że nie jeden aminokwas, lecz odpowiednia mieszanina protein zawartych w mleczku pszczelim powoduje, że larwa pszczoły miodnej rozwija się w królową. Czterdzieści jeden lat później Masaki Kamakura, wykładowca na uniwersytecie Toyama (Japonia), na łamach czasopisma Scienceo publikował artykuł naukowy, w którym opisał royalaktynę - aminokwas, który miał decydować o przekształceniu larwy w królową. Royalaktynę zaczęto wymieniać w literaturze jako białko uwalniające kaskadę przemian biochemicznych powodujących powstawanie królowych z larw.

W ostatnich latach na Uniwersytecie Marcina Lutra w Halle i Witenberdze powtórzono badania Japończyka, by ostatecznie przebadać wpływ royalaktyny na rozwój matek pszczelich. Podczas eksperymentu doktor Christian Ihling i profesor Markus Pietzsch w warunkach laboratoryjnych podawali larwom mleczko pszczele niezawierające tego białka. Grupę kontrolną stanowiły larwy żywione mleczkiem z podwyższonym poziomem omawianego aminokwasu.

W obu grupach larwy rozwinęły się w królowe. Te karmione pokarmem bez royalaktyny przekształciły się w zdrowe matki. Podawanie mleczka pszczelego wzbogaconego w większą jej ilość nie spowodowało częstszego rozwijania się królowych z larw.

Niemieccy badacze potwierdzili ustalenia z 1970 r. – royalaktyna znowu stała się tylko jednym z wielu aminokwasów niezbędnych do rozwoju matek pszczelich.

Źródło tłumaczenia: http://www.beeculture.com/category/catch-the-buzz/

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6182

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności