Portal Pszczelarski

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

mleczko pszczele royalaktyna matecznik matka pszczela rozwój matki pszczelej Heinz Rembolt Masaki Kamakura Christian Ihling Markus Pietzsch

Naukowcy od dawna próbowali ustalić, który składnik mleczka pszczelego decyduje o tym, że larwa rozwijająca się w mateczniku będzie królową.

W 1970 r. niemiecki biochemik Heinz Rembolt wykazał, że nie jeden aminokwas, lecz odpowiednia mieszanina protein zawartych w mleczku pszczelim powoduje, że larwa pszczoły miodnej rozwija się w królową. Czterdzieści jeden lat później Masaki Kamakura, wykładowca na uniwersytecie Toyama (Japonia), na łamach czasopisma Scienceo publikował artykuł naukowy, w którym opisał royalaktynę - aminokwas, który miał decydować o przekształceniu larwy w królową. Royalaktynę zaczęto wymieniać w literaturze jako białko uwalniające kaskadę przemian biochemicznych powodujących powstawanie królowych z larw.

W ostatnich latach na Uniwersytecie Marcina Lutra w Halle i Witenberdze powtórzono badania Japończyka, by ostatecznie przebadać wpływ royalaktyny na rozwój matek pszczelich. Podczas eksperymentu doktor Christian Ihling i profesor Markus Pietzsch w warunkach laboratoryjnych podawali larwom mleczko pszczele niezawierające tego białka. Grupę kontrolną stanowiły larwy żywione mleczkiem z podwyższonym poziomem omawianego aminokwasu.

W obu grupach larwy rozwinęły się w królowe. Te karmione pokarmem bez royalaktyny przekształciły się w zdrowe matki. Podawanie mleczka pszczelego wzbogaconego w większą jej ilość nie spowodowało częstszego rozwijania się królowych z larw.

Niemieccy badacze potwierdzili ustalenia z 1970 r. – royalaktyna znowu stała się tylko jednym z wielu aminokwasów niezbędnych do rozwoju matek pszczelich.

Źródło tłumaczenia: http://www.beeculture.com/category/catch-the-buzz/

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8759

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Ule na cmentarzach w USA i cmentarny miód

XXIV Forum Pszczelarzy w Przysieku

Pasieka Edukacyjna na 24. Międzynarodowej Wystawie Zieleń to Życie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.