Portal Pszczelarski

Kurs pszczelarski Miętne 2016

Źródło informacji: kurspszczelarski.wordpress.com

wydarzenie pszczelarskie kurs pszczelarski pszczelarstwo mazowieckie listopad 2016 2016 Miętne Kurs pszczelarski Miętne 2016 Bogdan Dziubak Cezary Kruk Piotr Nowotnik

"Zostać pszczelarzem, czyli zaznajomienie się z podstawami i tajnikami pszczelarstwa oraz zabiegi przewidziane na okres jesieni i zimy" to tytuł kursu pszczelarskiego, który odbędzie się w dniach 25-27 listopada 2016 r. w miejscowości Miętne (powiat garwoliński, województwo mazowieckie).

Wydarzenie odbęcie się w Powiatowym Ośrodku Sportu "Hotel - Miętne". Jest skierowane zarówno dla osób początkujących, jak i średnio-zaawansowanych.

Program kursu:

25.11.2016 r. (piątek)

16:00 - Bogdan Dziubak - Zarys dziejów pszczelarstwa

18:00 - Kolacja

18:30 - Cezary Kruk - Jak założyć pasiekę? (przepisy, wyposażenie, lokalizacja)

20:00 - Panel dyskusyjny - Rodzaje uli/materiały

 

26.11.2016 r. (sobota)

8:00 - Śniadanie

8:30 - Cezary Kruk - Biologia pszczoły miodnej

10:00 - Piotr Nowotnik - Główny przegląd jesienny (stan zapasów pyłku i miodu, ocena siły rodziny, jakość czerwiu i miodu, jakość plastrów, ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości)

12:00 - Bogdan Dziubak - Warunki dobrego rozwoju późnoletniego (matka i karmicielki, podkarmianie pobudzające, wolne komórki w plastrach)

13:00 - Obiad

14:00 - Bogdan Dziubak - Dobre przygotowanie do zimowli (siła zazimowania rodzin, skład i jakość robotnic)

15:00 - Piotr Nowotnik - Karmienie na zimę (ilość i układ zapasów, termin i sposób karmienia, omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza, jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF), stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny, po co pszczołom pierzga skoro mają syrop)

16:15 - Cezary Kruk - Zwalczanie warrozy - omówienie metod i środków leczniczych

17:15 - Bogdan Dziubak - Ocieplenie i wentylacja (wielkość wylotka, zatwory i maty, dennica i powałka)

18:00 - Kolacja

19:00 - Bogdan Dziubak - Przebieg zimowli (toczek/stebnik, osłona od wiatru, grudzień/styczeń)

 

27.11.2016 r. (niedziela)

8:00 - Śniadanie

8:30 - Piotr Nowotnik - Osiągnięcia naukowe w analizie żywności - co wiemu dzisiaj o miodach i pozostałych produktach pszczelich? Miód z pasieki vs miód z supermarketu

10:00 - Piotr Nowotnik - Choroby i zagrożenia pszczół. Czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę?

 

Koszty:

Udział w kursie obejmujący 2 noclegi bez wyżywienia (256 zł lub 276 zł)

Udział w kursie obejmujący 2 noclegi i wyżywienie (350 zł lub 370 zł)

Udział w kursie bez noclegów i bez wyżywienia (180 zł lub 200 zł)

Udział w kursie bez noclegów, ale z wyżywieniem (274 zł ub 294 zł)

Niższa kwota (o 20 zł) jest przewidziana dla osób, które opublikują na swoim profilu na Facebooku (założonym przed 20.10.2016 r. i posiadającym więcej niż 100 znajomych) wpis o udziale w kursie.

Pierwsze 12 osób, które zapiszą się na kurs otrzyma od organizatorów w prezencie książkę Wandy Ostrowskiej "Gospodarka Pasieczna".

Płatności są realizowane przez serwis zrzutka.pl: https://zrzutka.pl/gcxjmp 

 

Zapisy:

Formularz zapisowy znajduje się pod tym adresem: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfiHdMDax05gva9c9p8u6u2qLho3db9qUKg4DcNfJAvDjNqCQ/viewform?usp=send_form

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3616

Komentarze z forum pszczelarskiego

Sylwek 2016-10-24 18:44:15

Nie znam tego serwisu zrzutka.pl, ale to nie istotne. Wybrałbym się na ten kurs, ale czy dostanę fakturę? Chętnie wpisałbym sobie ją w koszty prowadzenia działalności.

banan 2016-10-25 20:52:58

tematyka bardzo ciekawa tego szkolenia i cena bardzo atrakcyjna

Michal_R 2016-11-09 11:37:00

Wita, jak mozna zapisać sie na kurs? gdzie znajdę formularz zapisowy, o któym mowa w artykule?

Pozdrawiam,
Michał

PortalPszczelarski.pl 2016-11-09 18:30:03

@Michal_R - formularz zapisowy jest już dostępny. Zapraszamy w imieniu organizatorów!

factis 2016-11-10 16:39:54

Propozycja kursu ciekawa. Na pewno kto nie ma pojęcia o pszczelarstwie powinien zacząć od tego kursu.



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem