Źródło informacji: kurspszczelarski.wordpress.com
"Zostać pszczelarzem, czyli zaznajomienie się z podstawami i tajnikami pszczelarstwa oraz zabiegi przewidziane na okres jesieni i zimy" to tytuł kursu pszczelarskiego, który odbędzie się w dniach 25-27 listopada 2016 r. w miejscowości Miętne (powiat garwoliński, województwo mazowieckie).
Wydarzenie odbęcie się w Powiatowym Ośrodku Sportu "Hotel - Miętne". Jest skierowane zarówno dla osób początkujących, jak i średnio-zaawansowanych.
Program kursu:
25.11.2016 r. (piątek)
16:00 - Bogdan Dziubak - Zarys dziejów pszczelarstwa
18:00 - Kolacja
18:30 - Cezary Kruk - Jak założyć pasiekę? (przepisy, wyposażenie, lokalizacja)
20:00 - Panel dyskusyjny - Rodzaje uli/materiały
26.11.2016 r. (sobota)
8:00 - Śniadanie
8:30 - Cezary Kruk - Biologia pszczoły miodnej
10:00 - Piotr Nowotnik - Główny przegląd jesienny (stan zapasów pyłku i miodu, ocena siły rodziny, jakość czerwiu i miodu, jakość plastrów, ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości)
12:00 - Bogdan Dziubak - Warunki dobrego rozwoju późnoletniego (matka i karmicielki, podkarmianie pobudzające, wolne komórki w plastrach)
13:00 - Obiad
14:00 - Bogdan Dziubak - Dobre przygotowanie do zimowli (siła zazimowania rodzin, skład i jakość robotnic)
15:00 - Piotr Nowotnik - Karmienie na zimę (ilość i układ zapasów, termin i sposób karmienia, omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza, jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF), stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny, po co pszczołom pierzga skoro mają syrop)
16:15 - Cezary Kruk - Zwalczanie warrozy - omówienie metod i środków leczniczych
17:15 - Bogdan Dziubak - Ocieplenie i wentylacja (wielkość wylotka, zatwory i maty, dennica i powałka)
18:00 - Kolacja
19:00 - Bogdan Dziubak - Przebieg zimowli (toczek/stebnik, osłona od wiatru, grudzień/styczeń)
27.11.2016 r. (niedziela)
8:00 - Śniadanie
8:30 - Piotr Nowotnik - Osiągnięcia naukowe w analizie żywności - co wiemu dzisiaj o miodach i pozostałych produktach pszczelich? Miód z pasieki vs miód z supermarketu
10:00 - Piotr Nowotnik - Choroby i zagrożenia pszczół. Czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę?
Koszty:
Udział w kursie obejmujący 2 noclegi bez wyżywienia (256 zł lub 276 zł)
Udział w kursie obejmujący 2 noclegi i wyżywienie (350 zł lub 370 zł)
Udział w kursie bez noclegów i bez wyżywienia (180 zł lub 200 zł)
Udział w kursie bez noclegów, ale z wyżywieniem (274 zł ub 294 zł)
Niższa kwota (o 20 zł) jest przewidziana dla osób, które opublikują na swoim profilu na Facebooku (założonym przed 20.10.2016 r. i posiadającym więcej niż 100 znajomych) wpis o udziale w kursie.
Pierwsze 12 osób, które zapiszą się na kurs otrzyma od organizatorów w prezencie książkę Wandy Ostrowskiej "Gospodarka Pasieczna".
Płatności są realizowane przez serwis zrzutka.pl: https://zrzutka.pl/gcxjmp
Zapisy:
Formularz zapisowy znajduje się pod tym adresem: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfiHdMDax05gva9c9p8u6u2qLho3db9qUKg4DcNfJAvDjNqCQ/viewform?usp=send_form
Sylwek
2016-10-24 18:44:15
banan
2016-10-25 20:52:58
Michal_R
2016-11-09 11:37:00
PortalPszczelarski.pl
2016-11-09 18:30:03
factis
2016-11-10 16:39:54
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.