Kurs pszczelarski Miętne 2016
"Zostać pszczelarzem, czyli zaznajomienie się z podstawami i tajnikami pszczelarstwa oraz zabiegi przewidziane na okres jesieni i zimy" to tytuł kursu pszczelarskiego, który odbędzie się w dniach 25-27 listopada 2016 r. w miejscowości Miętne (powiat garwoliński, województwo mazowieckie).
Wydarzenie odbęcie się w Powiatowym Ośrodku Sportu "Hotel - Miętne". Jest skierowane zarówno dla osób początkujących, jak i średnio-zaawansowanych.
Program kursu:
25.11.2016 r. (piątek)
16:00 - Bogdan Dziubak - Zarys dziejów pszczelarstwa
18:00 - Kolacja
18:30 - Cezary Kruk - Jak założyć pasiekę? (przepisy, wyposażenie, lokalizacja)
20:00 - Panel dyskusyjny - Rodzaje uli/materiały
26.11.2016 r. (sobota)
8:00 - Śniadanie
8:30 - Cezary Kruk - Biologia pszczoły miodnej
10:00 - Piotr Nowotnik - Główny przegląd jesienny (stan zapasów pyłku i miodu, ocena siły rodziny, jakość czerwiu i miodu, jakość plastrów, ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości)
12:00 - Bogdan Dziubak - Warunki dobrego rozwoju późnoletniego (matka i karmicielki, podkarmianie pobudzające, wolne komórki w plastrach)
13:00 - Obiad
14:00 - Bogdan Dziubak - Dobre przygotowanie do zimowli (siła zazimowania rodzin, skład i jakość robotnic)
15:00 - Piotr Nowotnik - Karmienie na zimę (ilość i układ zapasów, termin i sposób karmienia, omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza, jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF), stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny, po co pszczołom pierzga skoro mają syrop)
16:15 - Cezary Kruk - Zwalczanie warrozy - omówienie metod i środków leczniczych
17:15 - Bogdan Dziubak - Ocieplenie i wentylacja (wielkość wylotka, zatwory i maty, dennica i powałka)
18:00 - Kolacja
19:00 - Bogdan Dziubak - Przebieg zimowli (toczek/stebnik, osłona od wiatru, grudzień/styczeń)
27.11.2016 r. (niedziela)
8:00 - Śniadanie
8:30 - Piotr Nowotnik - Osiągnięcia naukowe w analizie żywności - co wiemu dzisiaj o miodach i pozostałych produktach pszczelich? Miód z pasieki vs miód z supermarketu
10:00 - Piotr Nowotnik - Choroby i zagrożenia pszczół. Czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę?
Koszty:
Udział w kursie obejmujący 2 noclegi bez wyżywienia (256 zł lub 276 zł)
Udział w kursie obejmujący 2 noclegi i wyżywienie (350 zł lub 370 zł)
Udział w kursie bez noclegów i bez wyżywienia (180 zł lub 200 zł)
Udział w kursie bez noclegów, ale z wyżywieniem (274 zł ub 294 zł)
Niższa kwota (o 20 zł) jest przewidziana dla osób, które opublikują na swoim profilu na Facebooku (założonym przed 20.10.2016 r. i posiadającym więcej niż 100 znajomych) wpis o udziale w kursie.
Pierwsze 12 osób, które zapiszą się na kurs otrzyma od organizatorów w prezencie książkę Wandy Ostrowskiej "Gospodarka Pasieczna".
Płatności są realizowane przez serwis zrzutka.pl: https://zrzutka.pl/gcxjmp
Zapisy:
Formularz zapisowy znajduje się pod tym adresem: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfiHdMDax05gva9c9p8u6u2qLho3db9qUKg4DcNfJAvDjNqCQ/viewform?usp=send_form
Liczba wyświetleń artykułu: 3893
Komentarze z forum pszczelarskiego
Sylwek 2016-10-24 18:44:15
banan 2016-10-25 20:52:58
Michal_R 2016-11-09 11:37:00
Pozdrawiam,
Michał
PortalPszczelarski.pl 2016-11-09 18:30:03
factis 2016-11-10 16:39:54