Portal Pszczelarski

Adoptuj Pszczołę 4 - akcja Greenpeace zakończona sukcesem

pszczelarstwo w Polsce Adoptuj Pszczołę Adoptuj Pszczołę 4 Katarzyna Jagiełło Greenpeace akcja Greenpeace

Zorganizowana przez Greenpeace akcja zbiórki pieniędzy pod hasłem Adoptuj Pszczołę 4 zakończyła się pełnym sukcesem. Przed czasem udało się zebrać sumę pieniędzy, którą początkowo zakładano. 

Zakończona tegoroczna edycja zbiórki udowodniła dobitnie, że Polakom leży na sercu dobro tych owadów. Portal Agropolska podał, że zakładany cel akcji, czyli adopcję 100 tysięcy pszczół, udało się osiągnąć na dwa dni przed jej zakończeniem. Zgodnie z danymi, ponad 8300 osób adoptowało prawie 120 tysięcy pszczół. To była czwarta edycja tej akcji, ale zdecydowanie największa pod względem liczby darczyńców. 

Katarzyna Jagiełło, która jest koordynatorką akcji podkreśliła, że wydarzenie wyraźnie zobrazowało jak istotne znaczenie dla ludzi mają owady zapylające. Coraz większe nim zainteresowania z roku na rok także nie jest kwestią przypadku, a wskazuje jednoznacznie, że świadomość społeczna odnośnie roli pszczół w procesie zapylania i nie tylko, jest coraz większa. 

Rolą akcji jest także walka o to, by w środowisku występowało jak najmniej szkodliwych dla owadów substancji. Na przykład w gminie Wschowa (województwo lubuskie), gdzie w wyniku masowego zatrucia zginęły miliony pszczół, stworzono kwietną łąkę składającą się z roślin miododajnych. Lokalni rolnicy zostali także poinformowani o tym, w jaki sposób powinni prowadzić swoje gospodarstwo tak, by nie stanowiło ono zagrożenia dla pszczół. W ten sposób z pewnością uda się odbudować populację owadów w tym regionie. 

Opracowano na podstawie:
Agropolska, Polacy coraz bardziej doceniają rolę i znaczenie pszczół, http://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/polacy-coraz-bardziej-doceniaja-role-i-znaczenie-pszczol,2785.html, data publikacji: 2016.10.21, data odczytu: 2016.10.21.



Liczba wyświetleń artykułu: 1587

Komentarze z forum pszczelarskiego

Sylwek 2016-10-22 20:03:59

Spoko i nie spoko. Chciałbym się dowiedzieć, ile kosztowały grafiki od pani Frej oraz pana Andrzej Rysuje? Ile z tych pieniędzy pochłonął marketing? Obawiam się, że bardzo dużo.

wowosowa 2016-10-24 18:29:18

Cytat:"Celem zbiórki jest budowa z naukowcami z Uniwersytetu Warszawskiego kilkunastu stacji badawczych w całej Polsce. Każda z nich ma być wyposażona w kamery i specjalne czujniki umożliwiające obserwację z bliska życia zapylaczy".
Aż się wierzyć nie chce, że ktoś uwierzy w te specjalne czujniki!!!

Sylwek 2016-10-24 18:34:08

wowosowa, jestem też w gronie niedowiarków i witam w klubie. Może jestem sceptycznie nastawiony w ogóle do działań Greenpeace'u. Nie wiem na ile ich działanie przyczynia się do czegokolwiek dobrego, ale jak widzę wiszących na linach na kominach elektrowni lub rozwieszających potężne banery na urzędach i innych tego typu obiektach to krew mnie zalewa. Ci ludzie nie mają co robić w życiu? Są bezrobotni? Skoro tak, to powinno się im zabrać zasiłki. Mają czas na to, a nie maja na pracę? Coś tu nie gra.

wowosowa 2016-10-24 18:40:40

Nie mogę się powstrzymać. Następny cytat o tym jak będzie.
"Środki zebrane podczas akcji „Adoptuj pszczołę 4” pozwolą na działania mające zmienić Polskę w kraj prawdziwie przyjazny pszczołom: wolny od toksycznych dla pszczół pestycydów wykorzystywanych w rolnictwie konwencjonalnym, pełny kwietnych łąk, w którym pszczoły są odpowiednio chronione przepisami, a ich stan jest regularnie monitorowany". O mój Boże !!!

wowosowa 2017-11-28 17:52:58

Minął rok. Może ktoś słyszał albo coś wie o zebranych środkach, ich wykorzystaniu i w ogóle?

blondynekkrk 2017-11-29 13:44:38

Wowosowa, zebrano kwotę szybciej niż było to planowane: https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/1261/adoptuj_pszczole_4_-_akcja_greenpeace_zakonczona_sukcesem.html

Co do czwartej edycji tej akcji to pamiętam, że miał być stworzony Wielki Spis Zapylaczy. Jakaś strona powstała: monitoringpszczol.pl Miały być też prowadzone badania nad występowaniem pszczół i publikowane raporty.

oro54 2017-11-29 23:44:23

"aby zmienić Polskę w kraj prawdziwie przyjazny pszczołom: wolny od toksycznych dla pszczół pestycydów wykorzystywanych w rolnictwie konwencjonalnym" i własnie dlatego przedstawiciele Polski podpisali porozumienie wraz z innymi krajami UE dopuszczające nadal stosowanie glifosatu do zwalczania chwastów, a który jest głównym winowajcom trucia pszczół, o ludziach nie wspomnę. "Parole, parole, parole......."



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Piernik sułtański