Portal Pszczelarski

Chlotianidyna bezpieczna dla pszczół - stanowisko koncernu Bayer

pszczelarstwo w Polsce chlotianidyna neonikotynoidy Bayer

Badania koncernu Bayer, które trwają od 2014 roku, na razie potwierdzają, że chlotianidyna, czyli jeden z neonikotynoidów, jest bezpieczna dla owadów zapylających. To jeden ze składników wchodzących w skład zapraw nasiennych rzepaku, a także preparatów chemicznych do opryskiwania roślin. 

Zgodnie z informacjami podanymi w serwisie Topagrar, zakaz stosowania zapraw nasiennych zawierających neonikotynoidy obowiązuje w całej Unii Europejskiej od pierwszego grudnia 2013 roku. Takie działanie zostało wprowadzone jako prewencyjne wobec ich domniemanej szkodliwości szczególnie wobec pszczoły miodnej. Rok 2017 ma rozstrzygnąć, czy ten zakaz zostanie utrzymany, czy zdjęty. Jeżeli wyniki badań zostaną potwierdzone, może dojść do zmiany stanowiska Unii Europejskiej w tej sprawie, chociaż unijni pszczelarze i jednocześnie Europosłowie zajmujący się problemami związanymi z ekologią, pragną utrzymania zakazu. Jeszcze zanim wprowadzono oficjalny zakaz, w Polsce odbyły się protesty środowisk pszczelarskich sprzeciwiających się stosowaniu w rolnictwie neonikotynoidów. 

Szczegółowe wyniki badań Bayer, zostały przedstawione w publikacji "Ecotoxycology", w której poruszane są kwestie związaną z wpływem związków chemicznych na poszczególne populacje. 

Opracowano na podstawie:
Topagrar.pl, Neonikotynoidy jednak bezpieczne? Bayer przeprowadził badania, https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/neonikotynoidy-jednak-bezpieczne-bayer-przeprowadzil-badania/, data publikacji: 2016.10.18, data odczytu: 2016.10.19.
Sadyogrody.pl, Szkodniki kapustnych - co dalej z zaprawami z grupy neonikotynoidów?, http://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/103/szkodniki_kapustnych_co_dalej_z_zaprawami_z_grupy_neonikotynoidow,7277.html, data publikacji:2016.10.16, data odczytu: 2016.10.19.



Liczba wyświetleń artykułu: 2856

Komentarze z forum pszczelarskiego

arek 2016-10-21 08:30:21

Nie wiem na ile można wierzyć badaniom prowadzonym przez tak duży koncern...

oro54 2016-11-14 20:28:35

Paranoja! Główny zainteresowany jest sędzią we własnej sprawie. A co z badaniami wykazująch na obecność neonikotynoidów w oleju rzepakowym i na co się one rozpadają, gdy użyje się tego oleju do smażenia. O tym cisza, bo "po co babcię denerwować" resztę dośpiewajcie sobie sami.



  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Marlenka - ciasto z miodem

Ryż cytrynowy z miodem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową