Portal Pszczelarski

Chlotianidyna bezpieczna dla pszczół - stanowisko koncernu Bayer

pszczelarstwo w Polsce chlotianidyna neonikotynoidy Bayer

Badania koncernu Bayer, które trwają od 2014 roku, na razie potwierdzają, że chlotianidyna, czyli jeden z neonikotynoidów, jest bezpieczna dla owadów zapylających. To jeden ze składników wchodzących w skład zapraw nasiennych rzepaku, a także preparatów chemicznych do opryskiwania roślin. 

Zgodnie z informacjami podanymi w serwisie Topagrar, zakaz stosowania zapraw nasiennych zawierających neonikotynoidy obowiązuje w całej Unii Europejskiej od pierwszego grudnia 2013 roku. Takie działanie zostało wprowadzone jako prewencyjne wobec ich domniemanej szkodliwości szczególnie wobec pszczoły miodnej. Rok 2017 ma rozstrzygnąć, czy ten zakaz zostanie utrzymany, czy zdjęty. Jeżeli wyniki badań zostaną potwierdzone, może dojść do zmiany stanowiska Unii Europejskiej w tej sprawie, chociaż unijni pszczelarze i jednocześnie Europosłowie zajmujący się problemami związanymi z ekologią, pragną utrzymania zakazu. Jeszcze zanim wprowadzono oficjalny zakaz, w Polsce odbyły się protesty środowisk pszczelarskich sprzeciwiających się stosowaniu w rolnictwie neonikotynoidów. 

Szczegółowe wyniki badań Bayer, zostały przedstawione w publikacji "Ecotoxycology", w której poruszane są kwestie związaną z wpływem związków chemicznych na poszczególne populacje. 

Opracowano na podstawie:
Topagrar.pl, Neonikotynoidy jednak bezpieczne? Bayer przeprowadził badania, https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/neonikotynoidy-jednak-bezpieczne-bayer-przeprowadzil-badania/, data publikacji: 2016.10.18, data odczytu: 2016.10.19.
Sadyogrody.pl, Szkodniki kapustnych - co dalej z zaprawami z grupy neonikotynoidów?, http://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/103/szkodniki_kapustnych_co_dalej_z_zaprawami_z_grupy_neonikotynoidow,7277.html, data publikacji:2016.10.16, data odczytu: 2016.10.19.



Liczba wyświetleń artykułu: 4262

Komentarze z forum pszczelarskiego

arek 2016-10-21 08:30:21

Nie wiem na ile można wierzyć badaniom prowadzonym przez tak duży koncern...

oro54 2016-11-14 20:28:35

Paranoja! Główny zainteresowany jest sędzią we własnej sprawie. A co z badaniami wykazująch na obecność neonikotynoidów w oleju rzepakowym i na co się one rozpadają, gdy użyje się tego oleju do smażenia. O tym cisza, bo "po co babcię denerwować" resztę dośpiewajcie sobie sami.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem