Portal Pszczelarski

II Konferencja Pszczelarska w Nysie - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo opolskie relacja z wydarzenia II Konferencja Pszczelarska w Nysie Anita Kos Tomasz Kos Mirosław Majcherek Koło Pszczelarzy w Nysie

W Nysie odbyła się II Konferencja Pszczelarska. Impreza miała miejsce 16 października 2016 r. w Muzeum Powiatowym w Nysie. 

Zgodnie z informacjami podanymi przez Radio Opole, tematykę tegorocznej edycji spotkania zdominowały rozmowy związane z gospodarką pasieczną i chorobami pszczół. Wiele uwagi poświęcono również sposobom produkcji miodów pitnych. Nie zabrakło także tematów związanych z oceną minionego sezonu pasiecznego. Pszczelarze z Białej Nyskiej, Anita i Tomasz Kosowie, ocenili go jako średni. Zebrano dużo miodu rzepakowego i wielokwiatowego, niewiele niestety udało się pozyskać miodu lipowego. 

Jednym z gości specjalnych konferencji był Mirosław Majcherek, który wygłosił barwne przemówienie, nagradzane brawami. Oprócz bycia pasjonatem pszczelarstwa, jest on również aktorem, dzięki czemu zgromadzona publiczność mogła wysłuchać naprawdę ciekawie przygotowanego wystąpienia. W związku ze swoimi zasługami dla pszczelarstwa, został on odznaczony medalem imienia Księdza Jana Dzierżona.

Przywiezione przez pszczelarzy miody zostały przekazane na szczytny cel. Odebrała je dyrektor Domu Dziecka w Paczkowie. Produkty otrzymali wychowankowie tej placówki. Konferencja wiązała się również z przygotowaniem stoisk handlowych z miodem, a także z akcesoriami pszczelarskimi. Patronatem wydarzenie objęło nyskie starostwo, natomiast organizatorami konferencji zostało Nyskie Koło Pszczelarzy. 

Opracowano na podstawie:
Radio Opole, "Kto miód pije, długo żyje". Konferencja pszczelarska w Nysie, http://radio.opole.pl/100,174251,kto-miod-pije-dlugo-zyje-konferencja-pszczelarsk, data publikacji: 2016.10.16, data odczytu: 2016.10.18.
Koło Pszczelarzy w Nysie, Po II Konferencji – informacje w mediach, http://www.kp.nysa.pl/kp/, data publikacji: 2016.10.17, data odczytu: 2016.10.18.



Liczba wyświetleń artykułu: 1539

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kurczak w różowej marynacie

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności