Portal Pszczelarski

II Konferencja Pszczelarska w Nysie - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo opolskie relacja z wydarzenia II Konferencja Pszczelarska w Nysie Anita Kos Tomasz Kos Mirosław Majcherek Koło Pszczelarzy w Nysie

W Nysie odbyła się II Konferencja Pszczelarska. Impreza miała miejsce 16 października 2016 r. w Muzeum Powiatowym w Nysie. 

Zgodnie z informacjami podanymi przez Radio Opole, tematykę tegorocznej edycji spotkania zdominowały rozmowy związane z gospodarką pasieczną i chorobami pszczół. Wiele uwagi poświęcono również sposobom produkcji miodów pitnych. Nie zabrakło także tematów związanych z oceną minionego sezonu pasiecznego. Pszczelarze z Białej Nyskiej, Anita i Tomasz Kosowie, ocenili go jako średni. Zebrano dużo miodu rzepakowego i wielokwiatowego, niewiele niestety udało się pozyskać miodu lipowego. 

Jednym z gości specjalnych konferencji był Mirosław Majcherek, który wygłosił barwne przemówienie, nagradzane brawami. Oprócz bycia pasjonatem pszczelarstwa, jest on również aktorem, dzięki czemu zgromadzona publiczność mogła wysłuchać naprawdę ciekawie przygotowanego wystąpienia. W związku ze swoimi zasługami dla pszczelarstwa, został on odznaczony medalem imienia Księdza Jana Dzierżona.

Przywiezione przez pszczelarzy miody zostały przekazane na szczytny cel. Odebrała je dyrektor Domu Dziecka w Paczkowie. Produkty otrzymali wychowankowie tej placówki. Konferencja wiązała się również z przygotowaniem stoisk handlowych z miodem, a także z akcesoriami pszczelarskimi. Patronatem wydarzenie objęło nyskie starostwo, natomiast organizatorami konferencji zostało Nyskie Koło Pszczelarzy. 

Opracowano na podstawie:
Radio Opole, "Kto miód pije, długo żyje". Konferencja pszczelarska w Nysie, http://radio.opole.pl/100,174251,kto-miod-pije-dlugo-zyje-konferencja-pszczelarsk, data publikacji: 2016.10.16, data odczytu: 2016.10.18.
Koło Pszczelarzy w Nysie, Po II Konferencji – informacje w mediach, http://www.kp.nysa.pl/kp/, data publikacji: 2016.10.17, data odczytu: 2016.10.18.



Liczba wyświetleń artykułu: 2040

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu