Portal Pszczelarski

Współpraca urzędników z pszczelarzami z Gniezna 2016

pszczelarstwo wielkopolskie Piotr Borowiak Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Poznaniu Krzysztof Jarus Powiatowy Zarząd Kół Pszczelarzy w Gnieźnie współpraca pszczelarska

Powiat gnieźnieński wspiera pszczoły i pszczelarzy. Zakończenie sezonu to dobry moment na podsumowania działalności samorządowej na rzecz pasiek. 

Wicestarosta gnieźnieński Jerzy Berlik przypomniał, że w zeszłym roku zorganizowano konferencję, w której uczestniczyło około 50 pszczelarzy. Jej zakres tematyczny dotyczył ochrony zdrowia pszczół. W związku z organizacją konferencji pojawiła się również potrzeba reakcji na stosowanie przez rolników środków ochrony roślin w godzinach zagrażających bezpośrednio życiu pszczół. Aby akcja informacyjna przyniosła oczekiwany skutek, wydrukowano 200 plakatów i 4000 ulotek. Zostały one umieszczone w urzędach, w których miały szansę dotrzeć do środowiska rolników. Ze środków budżetowych zakupiono również 222 kilogramy węzy, którą przekazano pszczelarzom. 

Piotr Borowiak, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Poznaniu, bardzo pozytywnie ocenił współpracę pszczelarzy z lokalną władzą. Działania takie jak przekazanie węzy, znacząco wpływają na poprawę higieny w ulu, co wpływa również na większą jakość uzyskiwanego miodu. Krzysztof Jarus, przewodniczący Powiatowego Zarządu Kół Pszczelarzy w Gnieźnie, zgodnie z informacjami przekazanymi przez portal Gniezno 24, podał dane liczbowe na temat tej współpracy. Z węzy skorzystało 224 pszczelarzy w regionie. 

Wicestarosta Jerzy Berlik zapowiedział, że władze samorządowe dalej będą wspierały regionalnych pszczelarzy, zachęcając na przykład mieszkańców do zakupu lokalnych produktów pszczelich. 

Opracowano na podstawie:
Gniezno 24, Cenne wsparcie daje słodkie owoce, http://www.gniezno24.com/aktualnosci/item/8725-cenne-wsparcie-daje-slodkie-owoce, data publikacji:2016.10.13, data odczytu: 2016.10.17.



Liczba wyświetleń artykułu: 1738

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Amarantusowe batoniki z miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu