Portal Pszczelarski

Sezon pszczelarski 2016 w województwie opolskim

pszczelarstwo opolskie sezon pszczelarski 2016 Henryk Nosewicz Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Opolu

Tegoroczny sezon pszczelarski na ziemi opolskiej został uznany za średni. Zabrakło niektórych, popularnych wśród konsumentów gatunków miodu. 

Taki werdykt wydał w rozmowie z Radiem Opole Henryk Nosewicz, piastujący stanowisko sekretarza Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Opolu. W ramach audycji "W cztery oczy" rozmówca podkreślił, że w porównaniu z rokiem ubiegłym, lokalnym pszczelarzom udało się pozyskać podobną ilość miodu. Z pewnością zbyt mało jest miodu lipowego i akacjowego, ale niestety jest to tendencja ogólnokrajowa. Lepiej wygląda sytuacja w odniesieniu do miodu gryczanego. Pszczelarzom z rejonu Opola udało się za to pozyskać sporo miodu rzepakowego i wielokwiatowego. To dzięki nim ceny tego produkty nie podniosły się. Nie mogą narzekać również właściciele uli, którzy zdecydowali się wywieźć je na dalsze pożytki, na przykład grykę. 

W trakcie rozmowy nie zabrakło pytań dotyczących problemu miodu sprowadzanego z Ukrainy. Henryk Nosewicz zwróciła uwagę, że ten produkt jest tańszy od miodu lokalnego, co wynika co do zasady z większej obfitości tamtejszych pożytków. Na Ukrainie spotkać można nadal dziewicze enklawy, gdzie dominują nieużytki. Chwastów, które są dla pszczół doskonałym pożytkiem, w Polsce brakuje. Dominują za to monokultury zbóż, dlatego zaczyna brakować niektórych odmian. 

W rozmowie nie zabrakło także słów podkreślających olbrzymią rolę miodu dla zdrowia człowieka, zwłaszcza w okresie wzmożonej zachorowalności.

Opracowano na podstawie:
Radio Opole, Rozmowa z Henrykiem Nosewiczem, sekretarzem Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Opolu, http://radio.opole.pl/124,3245,rozmowa-z-henrykiem-nosewiczem-sekretarzem-wojew, data publikacji: 2016.10.16, data odczytu: 2016.10.17.



Liczba wyświetleń artykułu: 1149

Komentarze z forum pszczelarskiego

Bikej0909 2016-11-15 13:07:23

noi co z tym miodem z ukrainy?
kiedy wprowadzi sie wieksze cło?

oro54 2016-11-15 14:54:56

Cła nie będzie. Jedyna nadzieja w tym, że ten miód będzie poddawany kontroli na zawartość w nim środków nie dopuszczonych do stosowania na terenie Unii.

michal-trabka 2016-11-16 07:41:16

Obawiam się, że żadnych kontroli nie uświadczymy. Teraz już służby sobie słabo radzą, a co dopiero gdy większe ilości zostaną wprowadzone do Polski.



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie